Ook overspoeld door te veel ideeën?
11 september 2012 
3 min. leestijd

Ook overspoeld door te veel ideeën?

Heb jij zoveel ideeën dat je overspoeld raakt door je gedachten? Komt er ondanks al die ideeën weinig uit je handen? Toch kun je effectiever omgaan met die overvloed aan ideeën.

Hoogbegaafden zijn vaak scherpe observators en snelle denkers. 

Ze zijn goed in associëren en combineren. Ze treden gemakkelijk buiten de gebaande paden, ontpoppen zich als onafhankelijke denkers en stellen regels ter discussie. Ze kunnen vaak geen eenduidig antwoord geven op een doorsnee vraag, omdat ze een heleboel mogelijke denkrichtingen zien.

Dat alles levert vaak een overvloed aan nieuwe ideeën op.

Veel hoogbegaafden houden echter hun mond vanwege nare ervaringen in het verleden. Hun leidinggevende voelt zich bedreigd door zoveel slimheid. Collega's kunnen niet uit de voeten met de vage en grote hoeveelheid ideeën. Of ze worden simpelweg niet geacht mee te denken, omdat de 'afdeling innovatie' de nieuwe ideeën al bedenkt.... 

Ondertussen hebben hoogbegaafden niet altijd in de gaten dat hun idee best bijzonder is. Zelf vinden ze vaak dat hun idee erg voor de hand ligt en dat het daarom niet de moeite waard is om het te delen. 

Heb jij een overvloed aan ideeën?

Dan kun jij ook je voordeel doen met de tips die hoogbegaafden op deze bijeenkomst met elkaar deelden:

1. Te veel ideeën

Hoogbegaafden hebben vaak last van enorme drukte in hun hoofd. Dat uit zich soms in uitstelgedrag, slapeloosheid of erger. 

“Soms ben ik zo aan het denken dat ik er misselijk van word", zei een deelnemer. "Ik ga regelmatig in een verduisterde kamer zitten om mijn hoofd tot stilte te brengen. Naar het strand gaan helpt niet, want dan zit ik alweer na te denken over de manier waarop golven over elkaar heen lopen...”

Oplossing: Sommige ideeënverzinners hebben baat bij yoga of een wandeling in de natuur om de ideeënstroom tot stilstand te brengen. Anderen noteren hun invallen meteen en organiseren zo rust in het hoofd. “De smartphone vind ik geweldig, want die heb ik altijd bij de hand”, zei een deelneemster.

2. De ideeën zijn moeilijk te verwoorden

Hoogbegaafden denken vaak sterk associatief of ze zien hun idee als een groot beeld voor zich. Ze vinden het lastig om er woorden aan te geven en zo hun idee voor het voetlicht te brengen. 

“Ik praat heel snel, vaak van de hak op de tak”, vertelde een deelnemer. “Als ik mijn idee langzamer moet uitleggen, raak ik volledig de draad kwijt."

Oplossing: Vertel je idee aan iemand die als tolk jouw ideeën vertaalt voor anderen. Dat is iemand die je vertrouwt en er niet zelf met het idee vandoor gaat. Het is ook een persoon die nieuwsgierig is en goed door kan vragen.

3. Ideeën bezorgen de omgeving overkill

De omgeving kan de grote hoeveelheid ideeën vaak niet aan. Collega’s zitten niet te wachten op een ‘cognitieve uitdaging’, verwoordde een deelnemer zijn probleem.

Oplossing:  Het komt erop aan anderen niet te overdonderen met een compleet plan. Dat vergt communicatieve vaardigheden. Vraag aan anderen of ze het probleem herkennen en er ook ideeën over hebben. “Ik ga na afloop van een vergadering bij iemand langs en stel vragen", zei een deelneemster. "Dan voeg ik vervolgens iets toe in de richting die ik heb bedacht. Het gaat in kleine stapjes.”

Zoek er woorden bij, evenals een herkenbaar beeld, suggereerden andere deelnemers. Begin met het probleem duidelijk te maken: waar zit de pijn? Vertel waar het idee vandaan komt. Voor wie is het idee een oplossing? 

Kortom: neem anderen mee in je idee. Zet een stap terug terwijl je zelf al ver vooruit bent en laat anderen meedenken. “Als je vraagt om positieve of constructieve aanvullingen, dan krijg je die ook terug”, aldus Noks Nauta, oprichter van het IHBV.

4. Je moet je ideeën ook zelf uitvoeren

Veel hoogbegaafden kampten tot slot met nog een ander probleem: wie een idee naar voren brengt, moet het vaak zelf uitvoeren. 

Velen vinden uitwerken echter saai en zijn daar niet in geïnteresseerd, omdat ze voortdurend nieuwe ideeën krijgen. “Ik wil niet veroordeeld worden om het uit te werken”, aldus een deelnemer, die daarom liever zijn mond houdt.

Oplossing: Hoogbegaafden met een overvloed aan ideeën floreren op een passende plek in een organisatie, waar ze 'los' mogen gaan. Of ze zijn uitstekend op hun plek als interim-projectleider, waarbij ze veel oplossingen mogen aandragen. “Er is niets mooiers dan deelname aan een denktank”, aldus een deelnemer. “Ik mocht brainstorms leiden. Eindelijk had ik een uitdaging. Laat ons spuien en maak er gebruik van."

 





Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.