- Wat is een popcornhoofd?
- Is een popcornhoofd lastig?
- 1. Je hoeft niet méér te doen, wel anders
- 2. Werk met je lievelingsmensen
- 3. Kies een heldere kapstok (en doe ondertussen veel meer)
- 4. Maak keuzes met je hele lijf, niet alleen met je hoofd
- 5. Structuur is geen keurslijf, maar een springplank
- 6. Gebruik storytelling om je ideeën te ordenen
- 7. Ga spelen en experimenteren
- Focus voor Popcornhoofden

Popcornhoofd? Zo breng je rust in je creatieve brein
Heb jij een hoofd vol ideeën die alle kanten opspringen? Dan heb je misschien een popcornhoofd. In dit artikel lees je hoe je als creatieve denker meer grip krijgt op je gedachten en rust vindt in je brein.
In het kort: Als je een popcornhoofd hebt, zie je vaak overal kansen, verbanden, en mogelijkheden. Ondertussen voelt het alsof je steeds struikelt over je eigen tempo, twijfels of uitstelgedrag.
Wat is een popcornhoofd?
Een popcornhoofd is een hoofd waarin ideeën net als popcorn alle kanten op schieten: snel en veel. Het is een metafoor voor een creatief, associatief brein dat razendsnel verbanden legt, buiten de lijntjes denkt en barst van de inspiratie. Mensen met adhd, (hoog)begaafden en beelddenkers zullen zich vaak hierin herkennen.
Die stroom aan ingevingen kan ook onrust, chaos of keuzestress opleveren. Vooral als alles tegelijk aandacht vraagt en je moeilijk kunt kiezen waar je eerst mee aan de slag gaat.
Weten of jij ook een popcornhoofd hebt? ik ontwikkelde een speelse gids om het uit te vogelen. Ontdek het hier: Popcornhoofd Check
Is een popcornhoofd lastig?
Een popcornhoofd is geen stoornis, maar een krachtig brein dat werkt als een ideeënfontein. Als je leert hoe je ermee omgaat, kun je die kracht beter richten, structureren en benutten, zonder jezelf te verliezen in de drukte in je hoofd.
Hier vind je zeven onmisbare tips die helpen om je creativiteit niet te temmen, maar juist beter in te zetten. Zodat jij al je creatieve ideeën kunt laten poppen zónder jezelf te begrenzen.
1. Je hoeft niet méér te doen, wel anders
Popcornhoofden zijn vaak harde werkers. Maar al dat werk levert lang niet altijd de voldoening op waar je naar verlangt.
Wat helpt: Sta stil en zoom uit. Wat wil jij bijdragen? Wat is jouw grotere verhaal? Je stopt bijvoorbeeld met kleine losse projecten en richt je op je grotere doelen. Zo kun je effectiever werken en veel meer voor elkaar krijgen.
2. Werk met je lievelingsmensen
Popcornhoofden zijn vaak geneigd om veel tijd te besteden aan ‘twijfelaars’ of kritische klanten. Maar dat kost bakken energie.
Wat helpt: Focus op je lievelingsmensen. Mensen die snappen wat je doet en er juist blij van worden. Vaak houden zij ook van snel schakelen, een hoog tempo en veelzijdigheid.
3. Kies een heldere kapstok (en doe ondertussen veel meer)
Je hebt veel in huis. Maar als je alles tegelijk laat zien, weten mensen niet waar je voor staat.
Wat helpt: Kies één heldere kapstok als titel, bijvoorbeeld je centrale thema of de specifieke groep mensen die je helpt. Het is een toverformule om naar hartelust te spelen met verschillende vormen, tools en invalshoeken.
Mijn kapstok is: ‘Coach voor mensen met een popcornhoofd’. Dat is één ding. Achter de schermen bied ik veel meer: schrijftrajecten, creatieve werkvormen en concepten, boekcoaching en nog veel meer. En dat mag allemaal meedoen.
4. Maak keuzes met je hele lijf, niet alleen met je hoofd
Popcornhoofden zijn briljant in afwegen, nadenken en alternatieven bedenken. Maar dat zorgt vaak voor keuzestress.
Wat helpt: Voel. Waar krijg je een JA-gevoel bij in je lijf? Waar zit de energie?
Speciaal hiervoor heb ik een handige gids ontwikkeld, die je hier gratis aanvraagt: Time-outs voor mensen met een popcornhoofd.
5. Structuur is geen keurslijf, maar een springplank
Structuur voelt voor veel creatieve breinen als saai of beperkend. Maar zonder (enige) structuur blijf je zweven en kom je niet tot uitvoering.
Wat helpt: Bedenk een ritme of systeem dat bij jouw brein past. Licht, los en speels. Kies bijvoorbeeld voor een vast weekritme: maandag creatie, dinsdag gesprekken, woensdag productiedag.
6. Gebruik storytelling om je ideeën te ordenen
Popcornhoofden denken in beelden, ervaringen en verbanden. Maar voor je publiek is dat vaak lastig te volgen.
Wat helpt: Bundel je ideeën in een verhaal, met een begin, midden en eind. Zo breng je rust én kan je publiek je volgen. Je bent dan ook een heel inspirerend voorbeeld.
7. Ga spelen en experimenteren
Je hoeft niet te veranderen wie je bent of je in te houden. Leer juist spelen met de kracht van je popcornbrein. Werk zoveel mogelijk in je zone of genius, want daarin zitten je superkrachten.
Richt je energie op wat er echt toe doet, laat je ideeën landen op de juiste plek en kies bewust met wie je werkt.
Focus voor Popcornhoofden
Wil je meer van dit soort tips, oefeningen en inzichten om je brein beter te begrijpen én gebruiken?
Dan is het programma Popcorn Focus misschien iets voor je. Ik werk daarin 1-op-1 met mensen zoals jij. Die veel kunnen, veel willen, maar het overzicht even kwijt zijn. Neem contact met mij op als je hier meer over wilt horen.