En toch | Een gevaarlijke manier om jezelf vast te denken
25 februari 2015 
2 min. leestijd

En toch | Een gevaarlijke manier om jezelf vast te denken

Veel professionals met talenten voelen zich niet vrij om te kiezen voor dat wat ze echt willen. Ondanks hun inspanningen lukt het hen niet om vooruit te komen en te doen waar ze van dromen. 

Dat kan anders. Er zijn ook mensen die juist volop nieuwe kansen zien.

Hoe doen zij dat?

Ze hebben zich los gemaakt van een gevaarlijke manier van denken: alleen maar bezwaren zien. In plaats daarvan hebben ze een andere denkwijze ontwikkeld.

Niet in termen van ja maar.  Wel door zich af te vragen: Wat is er wel? Wat kan er nog meer?

Bescheiden vulkaan legt Europa plat

Om dat te illustreren vertel ik je het verhaal over de Eyjafjallajökull. Misschien herinner je hem nog, deze IJslandse vulkaan met een gletsjer erop. Op 14 april 2010 produceerde hij een enorme aswolk, waarmee hij het vliegverkeer in West-Europa een aantal dagen volledig plat legde.

Ik moest zelf dat weekeinde een vakantietrip naar Rome laten schieten.

Toen we een paar jaar later met ons gezin rondreisden op IJsland, konden we de verleiding niet weerstaan om de boosdoener van dichtbij te gaan bekijken.

We moesten een eind rijden door een kaal en verlaten landschap.

We bleken niet de enigen te zijn die nieuwsgierig waren naar deze vulkaan, die voor IJslandse begrippen eigenlijk heel bescheiden is. Aan de voet van de Eyjafjallajökull troffen we tot onze verrassing een druk bezocht informatiecentrum aan met alles erop en eraan. We maakten hier kennis met het echtpaar Olafur en Guòmy, dat met hun gezin pal onder de vulkaan woont. De uitbarsting had hun leven volkomen op zijn kop gezet.

Toen ze na hun evacuatie weer huiswaarts keerden, was hun huis bedolven onder een dikke laag as. Er klopten voortdurend nieuwsgierige toeristen aan, die hun verhaal wilden horen.

Ondertussen moest de familie het bedrijf weer opbouwen, maar dat was ondoenlijk met zoveel toestroom.

Het gezin kon op een zeker moment alle belangstelling niet meer aan. 

Naast Weg 1, de belangrijkste autoweg op IJsland, had de familie nog een oude leegstaande schuur. Dat bracht ze op een idee.

Op 14 april 2011, precies een jaar na de uitbarsting, opende de familie hier het informatiecentrum Eyjafjallajökull Erupts.

In de professionele filmzaal laten ze nu bezoekers uit de hele wereld een spectaculaire film zien over hun belevenissen.

Guòmy verkoopt hier T-shirts met grappen over de onuitspreekbare naam van de vulkaan. Het uitdragen van hun persoonlijke verhaal is een vast onderdeel van hun broodwinning geworden.

Dat verhaal maakte een grote indruk op ons. Niet alleen hoe zij slachtoffer werden van een natuurverschijnsel, maar vooral hoe zij met de hele situatie omgegaan zijn.

Het stel laat zien hoe je van de nood een deugd maakt.

Hoe je een nieuwe toekomst opbouwt door alles net een slag anders te bekijken. En het toont ook hun ondernemersgeest. Naast hun bezoekerscentrum hebben Olafur en Guòmy opnieuw een prachtig boerenbedrijf opgebouwd, waarbij ze zowel de aardwarmte van de vulkaan als de energie van de gletsjerrivier optimaal benutten.

Guòmy heeft zelfs een kas waarin ze druiven kweekt! Het risico van het leven nabij een actieve vulkaan is ook hun grote kans.

Veel succesvolle mensen doen hetzelfde.

Ze aanvaarden hun uitgangspositie. En ze kiezen voor ja én: kijken wat er wél mogelijk is.

Romeins genieten in Maastricht

Vanwege de aswolk ging ons vliegreisje naar Rome dus niet door. In plaats daarvan reden we met de auto naar Maastricht. Het was zonovergoten voorjaarsweer, waardoor we ons bijna in Zuid-Europa waanden.

We smulden van royaal gevulde coupes ijs van de Italiaanse salon. We bezichtigden de Romeinse restanten in Maastricht. En eigenlijk misten we Rome helemaal niet meer..





Meer inspiratie nodig? Lees hier over 63 manieren om op nieuwe ideeën te komen.

Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen.Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.