Geheim veldonderzoek
11 november 2022 
2 min. leestijd

Geheim veldonderzoek

Sta jij nou het bordje van het toilet te fotograferen? 

De man die ik even daarvoor in de conferentiezaal had ontmoet, lachte me nog net niet uit toen hij me met camera aantrof bij ingang van de toiletten. Iedereen heeft wel iets eigenaardigs, concludeerde hij. 

Ach ja, noem het mijn guilty pleasure. 

Ik loop er niet mee te koop, maar ik breng inderdaad bordjes bij toiletten in beeld. Had hij eigenlijk wel gezien dat we voor een interessant exemplaar stonden?

Volgens dit bordje waren zowel mannen als vrouwen welkom. Toch stonden binnen uitsluitend vrouwen te wachten.

Heel wat mensen kennen inmiddels mijn hobby en sturen me hun vondsten toe. De verzameling dijt uit en dat maakt het alleen maar leuker.


Ook de wetenschap heeft er interesse voor, las ik laatst in een artikel in Quest. Verschillende wetenschappers bestuderen man-vrouw-plaatjes. Dus als jij in het wild mensen aantreft die toiletbordjes fotograferen, weet dan dat er hogere wetenschappelijke doelen mee gemoeid zijn!

Maar waarom dan, vraag je je misschien af.

Deze verzameling ben ik ooit begonnen uit een fascinatie voor design van pictogrammen. Mannen en vrouwen worden op heel wat bijzondere manieren afgebeeld. Met snorren en lipstick-mondjes, met zwevende hoofden en starre ledematen, met paraplu's of handtassen. Ze vertellen verhalen hoe we tegen mensen aankijken.

Al zie ik de eenvormigheid toeslaan bij wc-bordjes, vooral , musea blijven heerlijke vindplaatsen voor originele pictogrammen. Ze inspireren dus ook ontwerpers en kunstenaars. 


En dan is er nog de categorie humor.

Dieren, piraten of cowboys/girls, er is een hoop lolligs te beleven bij de kleinste kamertjes. Al vraag je je af of de medemens met hoge nood snel de juiste toiletdeur vindt bij hele creatieve vondsten.

Dus jazeker, ik neem mijn telefoon mee naar het toilet. Je weet nooit wat je tegenkomt bij dit antropologische design/gender/trendy veldonderzoek. 

Eén puntje. Zo Jammer dat horecatoiletten zich vaak in slecht verlichte souterrains bevinden, want dat levert groezelig belichte bordjes op voor mijn verzameling.

Misschien worden ondergrondse toiletten met creatieve m/v/x-figuurtjes ooit nog eens vindplaatsen voor archeologisch onderzoek. Dan komen ze alsnog in de schijnwerpers te staan.

Wie weet waar jij op gaat letten vandaag...!

Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.