Waarom ik mijn deelnemers op avontuur stuur, gewoon om de hoek
18 augustus 2023 
2 min. leestijd

Waarom ik mijn deelnemers op avontuur stuur, gewoon om de hoek

Zie je iemand snuffelen aan een lantaarnpaal? Of neemt iemand foto's van vreemde bordjes? Dikke kans dat het een van de deelnemers is van de SummerSchool voor Verwondering. 

Deze zomer stuur ik een nieuwe groep liefhebbers op pad met nogal eigenaardige opdrachten, waarmee ze intrigerende avonturen in hun eigen omgeving beleven.

Ik verwonder me elke keer weer over de onverwachte schatten waarmee zij terugkeren van hun om-de-hoek-avonturen bij de SummerSchool. Ze slepen mooie foto's mee naar huis maar ook filosofische overwegingen en wonderlijke inzichten.

Hoe ben ik ooit op dit idee gekomen?

Mijn speuravonturen begonnen in mijn tijd als verslaggever bij een grote regionale krant. Iedere dag hadden we verse ideeën nodig voor mooie verhalen en foto’s uit de regio. Soms dienden die verhalen zich gemakkelijk aan, maar veel vaker moesten we zelf actief op zoek naar iets boeiends.

Onderweg zette ik daarom mijn ideeënradar aan. 

Een gek bordje, een onverwacht slingerpaadje of een vreemde muur: alles kon zomaar het foto-onderwerp worden in de krant van morgen.

Dat gedrag is een dagelijkse routine geworden. Ik speur nog steeds naar bijzondere details en maak foto's van opmerkelijke dingen. Zo heb ik inmiddels een grote foto-verzameling van originele wc-bordjes.

Daarnaast gaat het me om nog iets belangrijkers: verwonderen en het aanwakkeren van je nieuwsgierigheid. Daardoor kun je intenser leven. Stilstaan bij de kleine wonderen om je heen, dat helpt om de tijd minder vluchtig te beleven.

Om nog meer mensen met dat intense gevoel van je-leeft-nu te 'besmetten' bedacht ik in 2013 de Ideeënsafari. Enkele zomers lang gingen honderden mensen aan de hand van mijn creatieve opdrachten op ontdekkingstocht. Ik liet ze kijken, speuren en ontdekken en zichzelf letterlijk inzetten als voelspriet.Ze beschreven hun ervaringen in prachtige blogs (zoals deze) en deelden hun foto’s via social media. De collage bij dit artikel geeft een mooie indruk.

Door het buitenspelen kregen ze weer nieuwe energie en plezier in het herontdekken van hun eigen omgeving. En er was een interessante bijvangst: ze ontwikkelden een bijzondere alertheid om ideeën en trends op te vangen.

De SummerSchool komt uit deze ideeënsafaries voort. 

Het basisidee is nog steeds hetzelfde: kijken, proeven, ruiken, voelen en luisteren in je eigen omgeving, inzoomen en uitzoomen, patronen zoeken en vragen stellen. Dat leidt tot reflecties, waardoor je meer over jezelf ontdekt, ideeën vangt en wellicht nieuwe keuzes maakt. Je staat vaak open voor influisteringen wat je met de rest van je leven gaat doen.

Avonturen om de hoek dus, maar vooral avonturen in je eigen lijf.

Want iets nieuws creëren doe je niet met je hoofd, maar met je hele lichaam. En met je zintuigen, die fungeren als voelsprieten.


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen.Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.