Waarom ik mijn deelnemers op avontuur stuur, gewoon om de hoek
18 augustus 2023 
2 min. leestijd

Waarom ik mijn deelnemers op avontuur stuur, gewoon om de hoek

Zie je iemand snuffelen aan een lantaarnpaal? Of neemt iemand foto's van vreemde bordjes? Dikke kans dat het een van de deelnemers is van de SummerSchool voor Verwondering. 

Deze zomer heb ik weer een nieuwe groep op pad gestuurd met nogal eigenaardige opdrachten om hun zintuigen aan het werk te zetten en daarmee allerlei avonturen te beleven in hun eigen omgeving.

Ik verwonder me elke keer weer over de onverwachte schatten waarmee zij terugkeren van hun om-de-hoek-avonturen bij de SummerSchool. Dat geldt ook voor de diepgang, filosofische overwegingen en de inzichten die ze mee naar huis slepen.

Een van de deelnemers was erg benieuwd naar mijn eigen ervaringen. 

Je hebt het een en ander achter de rug en bent gaan zien dat je grote avonturen kunt beleven, gewoon om de hoek, schreef ze. Hoe is die zoektocht van jou verlopen?

Die avonturen begonnen in mijn tijd als verslaggever bij een grote regionale krant. Iedere dag weer hadden we ideeën nodig voor mooie verhalen en foto’s uit de regio. Soms dienden die verhalen zich gemakkelijk aan. Maar heel vaak moesten we zelf actief op zoek naar iets boeiends.


Op de fiets of in de auto speurde ik altijd rond. 

Een gek bordje, een nieuw bouwproject of een wegopbreking konden zomaar het foto-onderwerp worden in de krant van morgen. Voor mij is het een dagelijkse routine geworden: rondkijken, foto’s maken, opmerkelijke dingen verzamelen en naar verbanden zoeken.

Als journalist leerde ik ook dat zintuiglijk schrijven enorm helpt bij het versterken van je tekst. Via meerdere zintuigen komen verhalen immers sterker binnen. Of je nu echt lavendel ruikt of die geur op papier beschrijft, dat maakt voor je hersenen niet uit. Bij het maken van sfeerverslagen leerde ik daarop alert te zijn.

Maar behalve over geuren, smaken of geluiden gaat het mij om nog iets belangrijkers: verwonderen en het aanwakkeren van je nieuwsgierigheid.

Daardoor kun je intenser leven. 

Stilstaan bij de kleine wonderen om je heen, dat helpt om de tijd minder vluchtig te beleven.

Om daar nog meer mensen mee te 'besmetten' bedacht ik in 2013 de ideeënsafari. Enkele zomers lang gingen honderden mensen aan de hand van mijn creatieve opdrachten op pad in hun eigen omgeving. Ik liet ze kijken, speuren en ontdekken en zichzelf letterlijk inzetten als voelspriet.

Ze beschreven hun ervaringen in prachtige blogs (zoals deze) en deelden hun foto’s via social media. De collages bij dit artikel geven een mooie indruk.


Door het buitenspelen kregen ze weer nieuwe energie en plezier in het herontdekken van hun eigen omgeving. En er was een interessante bijvangst: ze ontwikkelden een bijzondere alertheid om ideeën en trends op te vangen.

De SummerSchool van nu komt voort uit deze safari’s. Het basisidee is nog steeds hetzelfde: kijken, proeven, ruiken, voelen en luisteren in je eigen omgeving, inzoomen en uitzoomen en verbanden zoeken

Dat leidt tot reflectie, waardoor je meer over jezelf ontdekt, ideeën vangt en wellicht nieuwe keuzes maakt. Wie weet ontvang je zelfs een influistering wat je met de rest van je leven gaat doen...!

Avonturen om de hoek dus, maar vooral avonturen in je eigen lijf. Want iets nieuws creëren doe je niet met je hoofd, maar met je hele lichaam. En met je zintuigen, die fungeren als voelsprieten.


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen.Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.