Groeisprong | Wat is er allemaal mogelijk als jij je plan echt uitvoert?
18 februari 2016 
2 min. leestijd

Groeisprong | Wat is er allemaal mogelijk als jij je plan echt uitvoert?

Wat gebeurt er als jij je plan echt uitvoert? Wat is er dan allemaal mogelijk in jouw leven?

Waarschijnlijk weet je het antwoord wel.

Het plan waar je al lang van droomt, waar je (soms al jaren) lang mee rondloopt en waar je hoge verwachtingen van hebt, wordt ineens realiteit.

Dan heb je je boek geschreven over je persoonlijke situatie waarmee je begrip oogst bij lotgenoten.

Of je hebt een geweldige app ontwikkeld, waarmee je talrijke fans krijgt. Of je hebt een eigen bedrijf opgezet dat precies past bij jouw talenten. Of jij hebt dit gerealiseerd:

  • een innovatief ontwerp, dat de levens van mensen verrijkt.
  • een community rondom een goed doel.
  • een buurtproject met alles erop en eraan.

Wat als je hier echt aan begint, hoe ziet je leven er dan uit? Laat dat even tot je doordringen.

Dan vertel ik je ondertussen mijn eigen verhaal.

Startpunt om te worden wie je bent

Ik had zelf ooit een plan om een blog te beginnen, gewoon om het uit te proberen. Dat was in 2005.

Een gouden greep, maar dat ontdekte ik pas achteraf. Want mijn simpele blog groeide al snel uit tot meer. Het werd het startpunt voor diverse boeken, online trainingen én uiteindelijk ook de oprichting van mijn eigen bedrijf.

De blogartikelen waren manieren om moed te verzamelen en telkens een nieuwe stap te zetten.

Zonder mijn blog als springplank was ik niet geworden wie ik nu ben. Maar ik weet ook hoe sommige projecten verlopen moeizaam verlopen. Zo ben ik een paar jaar geleden begonnen om een online programma op te zetten over het uitvoeren van ideeën.

Het lukte niet. Telkens schoof ik het project voor me uit. Twee eerdere halfbakken versies van het programma gooide ik weg, omdat ze me niet bevielen.

Toch liet het idee me niet los

Begin dit jaar werkte ik enkele aantekeningen uit, die ik in de kerstvakantie gemaakt had. En opeens had ik de goede toon te pakken. En de smaak naar meer...! Diezelfde dag stond de eerste versie helemaal in de steigers. Daarna verbeterde ik er nog van alles aan, voerde testen uit en schakelde hulp in. Zoiets is voor jou ook mogelijk.

Een idee is de springplank naar meer!

Want ja:

  • je moet inderdaad je angsten onder ogen zien (en als je ze herkent kun je er mee omgaan).
  • je moet nieuwe dingen leren.
  • je moet een drempel over (en soms wel meerdere drempels).
  • je moet je dagelijkse bezigheden voor een deel opzij zetten, omdat je nu in iets investeert wat belangrijk is voor de toekomst op de langere termijn
  • en je gaat vast ergens fouten maken.

Dat gold ook voor mij. Het verschil is dat ik het voornamelijk alleen deed, vooral in het begin. Dus ik deed er langer over om te slagen dan noodzakelijk was. Dat moeilijke pad kan ik jou besparen.

Er is nog veel meer mogelijk

Een plan uitvoeren dat al heel lang in je hoofd zit is voor iedereen bereikbaar. Maar dat wil niet zeggen dat het makkelijk is. Daarmee vertel ik je niets nieuws.

Niets dat echt de moeite waard is, is makkelijk. Het kost veel moeite en doorzettingsvermogen. En het duurt misschien langer dan je denkt. Maar deze investering is enorm de moeite waard.

Het levert je zelfvertrouwen op. En je weet: als dit kan, is er nog veel meer mogelijk.

Denk aan de grote heldenverhalen: Odysseus, Frodo in 'The Lord of the rings' of Alice in Wonderland. Ze aarzelen allemaal om op weg te gaan, omdat ze obstakels zien of niet durven.  Uiteindelijk komen ze in beweging: omdat ze wel moeten. Of omdat hun verlangen groter is dan hun angst. Ze komen allerlei draken tegen op hun pad die ze uiteindelijk weten te overwinnen. Ze keren terug en hebben uiteindelijk een heleboel over zichzelf geleerd. Het is een levensveranderende ervaring geworden.

Wees de held in je eigen verhaal.


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen.Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.