Klaaggereedschap

Bokken, brommen, dreinen, drenzen, emmeren, foeteren, god-verren, grommen, huilen, janken, jammeren, jeremiëren, jengelen, kermen, knorren, klieren, kankeren, kniezen, lamenteren, loeien, neuzelen, nuilen, mekkeren, melken, miepen, mieren, mauwen, mopperen, mokken, pruttelen, piepen, reclameren, reutelen, sakkeren, simmen, weeklagen, zaniken, zeiken, zeuren, zeveren, zieken en zuchten.* 

Alsjeblieft. Veertig+ Nederlandse woorden om te klagen. 

Sommige mensen vinden het ingewikkeld om afwisselende woorden te gebruiken in hun teksten. Als het om klagen gaat, hebben deze mensen echter niets te … (probeer een van de bovenstaande veertig maar eens). 

Volgens taalkundigen zegt het aantal woorden voor een bepaald verschijnsel iets over de volksaard. Zo schijnen de Inuit over meer dan tachtig woorden voor sneeuw te beschikken. Sneeuw is hun dagelijkse 'gereedschap' en de bewoners van Groenland en Canada weten daarom fabelachtig veel nuances te onderscheiden.

In het Nederlandse taalgebied gaat het dus over nuances in klagen. Ja, denk daar maar eens over na. 

Op dit moment probeer ik klaagvrij te leven.

Ik doe mee aan een challenge van Kevin Weijers. Hij schreef het boek 21 dagen Niet Klagen om geen negatieve energie meer te verspreiden. Nu draag ik een wit armbandje om mijn pols dat mij hier dagelijks aan herinnert: 21 dagen niet miepen, schelden of negatief praten over iemand die er niet bij is. 

Tot nu toe houd ik het vol. Of ik heb niet in de gaten dat ik wel degelijk aan het zaniken ben. :)

Taal doet ertoe. De woorden die je kiest. En de intentie die je ermee uitspreekt. 

Taal is het fijngevoelige gereedschap van iedere schrijver. 

Alleen dan kun je de nuances uitdrukken die je teweeg wilt brengen. En daarmee precies raak schrijven.

Wil je er beter in worden? Binnenkort kun je je weer aanmelden voor Schrijven met Plakkracht. De training om met je pen je lezer in het hart te treffen en memorabel te worden, zodat je jouw doelen bereikt. Meer succes, meer vrijheid, meer mensen die bij jou aanhaken. 

Houd deze mails in de gaten!
* Weet jij nog aanvullingen voor deze lijst? Stuur ze me gerust toe, vind ik gaaf :) En klaagwoorden verzamelen mag wel!Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.