Vergeet de zijwieltjes
17 september 2021 
1 min. leestijd

Vergeet de zijwieltjes

Sinds jaar en dag leren kleine kinderen fietsen met zijwieltjes. Totdat wetenschappers erachter kwamen dat de voornaamste vaardigheid voor beginnende fietsertjes een andere was dan altijd gedacht. 

Het ging niet om behendig sturen of trappers aandrijven. Kinderen konden veel efficiënter leren fietsen als ze éérst iets anders leerden.

Al nieuwsgierig geraakt door deze tekst?

Dan heeft een van de manieren om jouw nieuwsgierigheid aan te wakkeren goed gewerkt. Met deze tekst heb ik namelijk een schatzoeker van je gemaakt. Ik heb informatie achtergehouden, waardoor jij geprikkeld werd om het antwoord te zoeken. 

In zijn intrigerende boek Nieuwsgierigheid - Hoe wij elke dag worden verleid presenteerde Roland van der Vorst alweer een hele tijd geleden in totaal vier manieren om nieuwsgierigheid aan te wakkeren.

Behalve een schatzoeker kun je ook uitgedaagd worden om een spoorzoeker te worden.

In dat geval wordt er geen informatie achtergehouden, maar staat het antwoord nog open. De schrijver kan de lezer ook bewust maken van een kennisgat. Daar kunnen we bijzonder slecht tegen, dus daarmee worden lezers antwoordzoekers.

Tot slot is er nog een vierde manier.

De schrijver kan van de lezer ook nog een sensatiezoeker maken. Dat klinkt spectaculair, maar het gebeurt aan de lopende band. Keer op keer werpen schrijvers een stelling op, die tegen de verwachtingen ingaat of mogelijk zelfs een wereldbeeld op zijn kop zet. 

Verwarring werkt. 

In het geval van de kinderfiets verander jij in een sensatiezoeker, zodra ik je vertel dat zijwieltjes het zelfvertrouwen ondermijnen van peuters en kleuters.

Die had je wellicht niet zien aankomen.

De belangrijkste vaardigheid voor beginnende fietsertjes is het vinden van evenwicht. Op een loopfietsje zonder trappers leren kinderen om te balanceren, terwijl ze meteen hun voetjes op de grond kunnen parkeren als ze toch te veel wiebelen. 

Dat levert pas zelfvertrouwen op. Leren trappen is daarna een eitje. 

Vergeet dus de zijwieltjes.  

Zo is het ook met je lezers. Leer ze balanceren zonder hulpstukken. Maar wel met de zekerheid dat ze altijd met hun voeten de grond kunnen raken.


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.