Hoe blijf je creatief?
Wat kun je doen om jezelf creatief te houden? De sleutel daarvoor: daag jezelf uit tot creatief gedrag. 

Jezelf uitdagen is een belangrijke manier om jezelf nieuwe prikkels te bezorgen voor een creatief bestaan. En dat heeft alles te maken met het gevoel van flow, voor het eerst beschreven door Mihaly Csikszentmihaly, beter bekend als de man met die onuitspreekbare naam.

Wat is flow eigenlijk?

De Amerikaans-Hongaarse psycholoog Mihaly Csikszentmihaly onderzocht factoren die er voor zorgen dat je tijdens het uitvoeren van een taak of activiteit gelukkig bent.

Csikszentmihaly concludeerde dat de factoren 'uitdaging' (challenge level) en 'vaardigheid' (skill level) hierbij bepalend zijn: iemand is het meest gelukkig als zijn vaardigheden tijdens het uitvoeren van een taak of activiteit op hoog niveau worden aangesproken.

Anders gezegd: je voelt je uitgedaagd, verbonden, verantwoordelijk of is erg geïnteresseerd. Csikszentmihaly omschrijft deze gemoedstoestand als flow. 

Het tegenovergestelde van flow is passiviteit (lusteloosheid). Je voel je niet uitgedaagd, verbonden, verantwoordelijk of je bent niet geïnteresseerd.

Tezamen met flow en lusteloosheid formuleerde Csikszentmihaly acht gemoedstoestanden waarin je kunt verkeren. Je ziet ze in deze afbeelding:


Om dat gevoel van 'flow' te voelen, is het dus belangrijk om iets te doen dat je uitdaagt én waarvoor je voldoende vaardigheden bezit.

Lees hier welke factoren bijdragen aan deze flow.

Hoe kun je jezelf uitdagingen bezorgen?

 Hierbij enkele ideeën:

  • Maak een levenslijst met uitdagende doelen (en hak ze vervolgens op in haalbare tussenstapjes die je concreet in de agenda in plant).
  • Kies telkens een andere route naar een vaste bestemming.
  • Laat een onbekende toe die onverwachts in jouw leven verschijnt.
  • Begin een nieuwe verzameling, die uitsluitend uit afbeeldingen bestaat.
  • Maak een rondrit langs alle plekken waar je ooit gewoond hebt.
  • Gebruik files en verstoringen in het openbaar vervoer als doe-het-zelf-trainingen om nieuwe oplossingen te verzinnen om toch op tijd ter plekke te komen.

Go with the flow!


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen.Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.