De smak
Klatsch... daar lag ik languit op de houten vloer. Het duurde even voordat ik besefte wat er was gebeurd. Overal om mij heen lagen bladeren en brokken potgrond. De bijbehorende plant bungelde halverwege de plantenhouder en de planken waarop ik lag.

In de verte hoorde ik mensen via het beeldscherm geanimeerd verder praten. De online meeting waar ik zojuist nog een van de deelnemers was, ging gewoon door.

Niemand had in de gaten wat zich achter de schermen had afgespeeld.

Ik had snel een glas water willen halen om een opkomende kriebel in mijn keel te bestrijden. Ik was onderweg echter uitgegleden over een dun fleecedekentje, terwijl ik de bocht rond mijn bureau te snel nam.

Het had vervelender kunnen aflopen, want ik had ook de muur kunnen raken. Of nog erger, de scherpe punt van een tafelblad.

Nu had ik alleen een plant in mijn val meegesleurd.

Maar je zult mij niet meer horen zeggen dat thuiswerken ongevaarlijk is. Met een gebutste knie stond ik op en nam weer plaats achter het beeldscherm. Achteraf peinsde ik wel wie of wat ik hiervan nou ‘de schuld’ moest geven.

Mijn snelle slalombeweging? Dat fleecedekentje? Die gladde vloer? Of toch mijn aanbiddelijke pantoffels van Texels schapenleer?

Veel ondernemers en professionals maakten dit voorjaar ook een flinke uitglijder.

Na de eerste gedeeltelijke lockdown raakten heel wat bedrijven en organisaties verlamd. Allerlei opdrachten vielen stil. Opleidingsbudgetten werden bevroren.

Veel mensen hadden geen idee wat hen te wachten stond. Ze stonden op en gingen weer door. Vaak gooiden ze het over een andere boeg. Online bleek meer mogelijk dan gedacht.

Toch is deze vrije val veel mensen niet in de koude kleren gaan zitten.

Als jij ook een domper hebt gekregen, schrijf er dan eens over. Het schrijven structureert de boel, laat verbanden zien en zet jouw verhaal in perspectief. Je kunt je eigen gedachten teruglezen en erop reflecteren. Daarmee breng je een nieuw proces in je eigen hoofd op gang.

Reflecteren helpt trouwens ook om nieuwe kansen te zien.

Ik ga voor een opdrachtgever een doorbraakverhaal in de zorg optekenen, dat juist dankzij ‘corona’ tot stand kwam. Een positief verhaal, dat opgeschreven wordt nu de gebeurtenissen nog vers in het geheugen zitten. Want ze verwachten dat deze doorbraak verstrekkende gevolgen gaat hebben.

Ik heb mezelf in ieder geval voorgenomen niet meer zo haastig op de staan voor een slokje water. Nu nog wat stroevere zolen onder mijn pantoffels. Voor meer weerstand onderweg.

Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen.Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.