Als de doorbraak op zich laat wachten
08 april 2022 
2 min. leestijd

Als de doorbraak op zich laat wachten

Je bent er helemaal klaar voor, maar de doorbraak laat op zich wachten. Wat helpt: jezelf meer ruimte geven. En iemand die het vertrouwen heeft in jou en je groeisprong.

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet. Nóg niet!

Mijn grote wens is om te werken met koplopers: snelle denkers, veelzijdige ondernemers en talentvolle rupsjes-nooit-genoeg die diepgang zoeken én uitgedaagd willen worden. Ik word gelukkig van mensen die geweldige ideeën najagen.

De laatste twee jaar ben ik daarom mijn bedrijf aan het verbouwen. Als je mij al enige tijd volgt, dan weet je dat waarschijnlijk wel. Het journalistieke werk is nu nog maar een klein deel van mijn activiteiten, net als schrijfwerk in opdracht van organisaties.

Mijn focus ligt op mijn online academie, coaching en mentoring. Storytelling blijft de rode draad, nu om mensen hun eigen verhaal te laten vertellen zodat ze vleugels krijgen.

Ik heb al gezien en ervaren hoe het is om met deze koplopers te werken. 

Ik weet wat er mogelijk is om samen met hen doorbraken te realiseren. Maar ik moet ook mijn eigen groeiproces door bij de omwenteling in mijn bedrijf. En dat is frustrerend, want het gaat me niet snel genoeg.

Het voelt soms alsof ik een klemmende deur moet opentrekken, terwijl ik weet dat die deur best open kan zwaaien. Wat denkwerk betreft ben ik al lang zo ver, maar de rest helaas nog niet. En dan slaat de twijfel toe.

Het doet me denken aan de doos met plantjes, die ik twee jaar geleden kocht. Onder de naam 'kneusjes' gingen ze voor een klein prijsje van de hand. De meeste plantjes lieten al snel zien dat ze helemaal geen zielepieten waren. Ze keerden zich naar het licht en groeiden als een tierelier.

Maar er was één plantje dat achterbleef. 

Zijn bladeren bleven slap en dof, terwijl ik 'm trouw water met plantenvoeding gaf en 'm op een mooie lichte plek had neergezet.

Ik stond op het punt om afscheid van hem te nemen. De groene bak als eindstation.

Maar mijn schoonmaakster met onbedaarlijke groene vingers hield me tegen. Nee, hij heeft een grotere pot nodig, riep ze.

Want dit is een bananenboom!

Hetzelfde geldt voor mensen die een spannende ommezwaai maken in hun werk of leven, maar blijven steken in voornemens.

Op zo'n moment gaat het niet om strategie of om iets anders dat je op koers houdt. Het allerbelangrijkste is dat iemand jouw vermogens ziet. Iemand die in jou gelooft en ziet wat er nog meer mogelijk is, zodat je de hoogte in schiet.

Als jij een ambitieuze persoon bent die wil gaan vliegen, gaan waarschijnlijk dezelfde gedachten door je heen. Misschien gaat het jou ook veel te traag en voel je je ongeduldig.

Want je wilt jouw volledige talenten inzetten en benutten, zodat je opnieuw gevoed en uitgedaagd wordt.

Dat vraagt om ruimte.

Vorig jaar heb ik mijn plantje in een grotere pot gezet. Het eerste jaar kreeg hij meteen al kleine zijscheuten en kwam op krachten.

De laatste maanden beleeft hij een complete doorbraak en schiet hij de hoogte in. Elke keer als ik 'm zie sta ik versteld van zijn groeispurt.

We hebben iemand nodig die je het vertrouwen geeft om deze doorbraak echt te beleven. Zodat je voelt: als dit kan, dan kan er nog zoveel meer.

Voor jou wil ik ook die persoon zijn. Alle grootse dromen of ommezwaaien zijn welkom.


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen.Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.