Zelfzorg: het doktersrecept voor meer inspiratie
06 februari 2021 
1 min. leestijd

Zelfzorg: het doktersrecept voor meer inspiratie

Zelfzorg, wat betekent dat voor jou? Als je een doktersrecept voor jezelf uitschrijft om meer creativiteit te ervaren, wat zou dat dan zijn? En is er misschien ook een magisch pilletje voor?

Dit is een vraag die ik vaak stel aan de deelnemers van mijn online programma’s. Het is altijd bijzonder om te ervaren wat er dan gebeurt. De meeste deelnemers weten namelijk uitstekend wat de ‘dokter’ hen dan zou opdragen.

Vaak hebben die doktersadviezen te maken met meer zelfzorg.

Deze zelfzorg betekent allereerst meer rust in het hoofd.

Want misschien weet je wel uit eigen ervaring hoe het voelt als die rust er niet is.

Alleen al het inloggen op het account van je werk zorg dan al voor enorme onrust, omdat je dan ‘weer wat moet’. Uitschakelen, en soms ook helemaal offline gaan, dat is dan wat helpt.

Vaak adviseert de dokter ook om de eigen verwachtingen flink naar beneden te schroeven. Als tegenwicht mag je jezelf een forse dosis mildheid toedienen. We zijn vaak perfectionistisch en willen veel ballen in de lucht houden.

Maar daar lijden je (creatieve) prestaties enorm onder. Wie de lat een stuk lager legt, geeft de opbloei van ideeën weer een kans.

Ook dient de dokter regelmatig anti-ondermijningstabletten toe. Met het dringende advies om de hele kuur af te maken, zodat ondermijnende gedachten geen kans meer krijgen.

Of de dokter adviseert meer ‘rommelruimte’ te creëren. Dat betekent ruimte om dingen uit te zoeken, te experimenteren en in het klein iets uit te proberen.

Een fantastisch doktersvoorschrift vond ik dat.

Daar bestaan trouwens ook heerlijke pilletjes voor, die steevast naar meer smaken.

Vertelt jouw dokter ook dat je je creativiteit meer zou moeten aanzwengelen, zodat je weer meer energie krijgt? Dat het heel goed is om daarvoor te experimenteren, gewoon voor de lol? En om daarvoor ook eens onverwachte paden te bewandelen?

Zelfzorg, ga ermee aan de slag.

Het is een avontuurlijke reis naar je diepere verlangens, gewoon in je eigen behandelkamer. Heerlijk om je eigen (wijze) dokter te zijn!


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen.Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.