Hoe ga je weer pierewaaien in je leven?
08 oktober 2021 
2 min. leestijd

Hoe ga je weer pierewaaien in je leven?

Zoek je nieuwe uitdagingen, omdat je voelt dat er veel meer in je leven zit dan er nu uitkomt? Mag er meer avontuur of verrassing in je werk zitten, zodat je weer gaat pierewaaien in je bestaan?

Dat gold ook voor Carla, die op een communicatie-afdeling werkt van een grote overheidsorganisatie. Zo’n negentig procent van haar werk is ‘meer van hetzelfde’, vertelde ze in ons gesprek. 

Ze doet het omdat het nu eenmaal gedaan moet worden, maar ze gaat er niet van vlammen. 

Alleen voor het schrijfwerk loopt ze echt warm. Maar bij veel van haar baksels wordt de smakelijke vulling al snel weg geschraapt, omdat er in haar organisatie grote behoedzaamheid heerst over de reputatie. Van Carla's schrijfwerk blijft alleen een droge taartbodem over. 

De frustratie heeft zich als een bal in haar maag genesteld.

Toch moddert ze stug voort.

Want ze draagt de inhoud van haar werk een warm hart toe. Tegelijkertijd voelt ze ook dat ze zich op deze manier steeds verder vastdraait. Ze wil daarom creatiever leren denken en het avontuur in haar werk opnieuw aanwakkeren, zegt ze tegen mij.

Creatief denken heeft alles te maken met je professionele ontwikkeling.

En met het leiderschap over je eigen leven. Het zit in je werk, maar ook in kunstzinnige activiteiten en bezigheden in je dagelijkse leven. 

Ze beïnvloeden elkaar over en weer. 

Als je bijvoorbeeld gaat schilderen, ontdek je dat de stapsgewijze manier van verf aanbrengen op het doek ook toepasbaar is bij het ontwerp van een nieuw businessplan. Wie creatief kan denken, heeft bovendien tools in handen om op allerlei terreinen uit de voeten te kunnen.

Je gaat makkelijker om met de cliffhangers in je leven

Je ontdekt hoe je klein avontuur in je gewone leven invoegt, om zo je leven en werk intenser en sprankelender te maken. Het maakt je een vrijer mens. Je zit niet snel bij de pakken neer, want je weet dat ongemak erbij hoort en dat er altijd een oplossing gevonden kan worden. 

Je weet makkelijk van perspectief te wisselen, zodat je meerdere aanvliegroutes hebt om een vraagstuk op te lossen. En je hebt geleerd om je eigen creatieve voorwaarden te stellen. 

Die persoonlijke voorwaarden hebben niets met 'ikkigheid' te maken. Het gaat juist om doen wat nodig is om je eigen creativiteit tot uiting te laten komen, te floreren en daardoor ook veel effectiever te zijn. Dan haal je ook uit je leven wat erin zit.

Carla voelt ineens wat haar te doen staat.

Ze besluit om een dag minder te gaan werken, zodat ze tijd heeft voor beeldhouwen. Het is haar eigen kleine avontuur in het dagelijkse leven, waarvan ze krullende tenen krijgt.

En hoe zit het met de creativiteit in haar werk?

Ze durft te experimenteren met verschillende schrijfvormen. Als ik haar weer spreek, vertelt ze hoe verrast ze is door de uitkomsten. Ze kreeg onverwachts van haar manager groen licht om een nieuw project uit te voeren, dat haar na aan het hart ligt. Haar ideeën stromen weer als een waterval.


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.