Een droom kietelt je om in beweging te komen
24 mei 2016 
1 min. leestijd

Een droom kietelt je om in beweging te komen

Een schoolverlater van het Praktijkonderwijs heeft een toekomstdroom: hij wil dolgraag piloot worden. Niet erg realistisch, zou je denken. Of toch wel?

Toch kan zo'n toekomstdroom van grote betekenis zijn. 

Dat leerde ik bij een workshop voor klantmanagers van sociale diensten, waar ik als toehoorder aanwezig was om inspiratie op te doen. Deze klantmanagers werken vaak met de moeilijkste klanten van de sociale dienst, die al jarenlang een bijstandsuitkering hebben. 

De klanten hebben al veel mislukte pogingen achter de rug om aan het werk te komen. 

Bovendien hebben ze vaak te horen gekregen dat hun diepere droom – piloot, dolfijnentrainer of dokter – niet voor hen is weggelegd. Te weinig opleiding, ervaring en ga zo maar door.  

Hoe gaan klantmanagers met deze mensen aan de slag? Hoe help je hen hun leven weer op de rit te krijgen? Hoe krijg je ze weer gemotiveerd?

Visuele geheugensteun

Door mensen uit te dagen om vrijuit te dromen, zeiden de workshopleiders. Zij lieten hun klanten in de spreekkamer tekeningen maken van hun talenten en hun ideale toekomst. Zo fabriceerde de klant zijn eigen visuele geheugensteun om op de koelkast te plakken. 

Daarmee is de eerste stap tot uitvoering al gezet.  Door te dromen komt de klant bovendien tot de kern van zijn motivatie, ook al is de uiteindelijke droomwens niet realistisch. Er zijn niet veel dolfijnentrainers nodig in Nederland. 

Maar de droom geeft wel een prikkel om in beweging te komen. Je kietelt jezelf om de eerste stap te zetten.

Glimlach om het ideale leven

Om het gevoel te krijgen hoe dat werkt, kregen we als deelnemers de opdracht om ook onze eigen talenten en toekomstdromen in kleine tekeningen uit te beelden. Nogal wat mensen protesteerden, omdat ze alleen maar krakkemikkige tekeningen konden produceren. Maar dat maakte niet uit. 

Uiteindelijk kreeg iedereen een glimlach op zijn gezicht als hij het plaatje van zijn ideale leven voor zich zag. Van dromen word je vanzelf blij.   

Het werkte ook met de klanten van de sociale dienst, vertelde de workshopleider. 

De jongen uit het praktijkonderwijs werd geen piloot, maar wel beveiligingsmedewerker op Schiphol. De jongen die dolfijnentrainer wilde worden, maakt nu bij Sea Life aquariums schoon. En de vrouw met de doktersdroom brengt in een witte jas water rond in het ziekenhuis en is daar dolgelukkig. 

Door de kern van de droom beet te pakken, wordt een droomplan wel degelijk werkelijkheid. 






Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.