Van je eerste creatieve ei tot veelbelovende uitvlieger
15 maart 2021 
2 min. leestijd

Van je eerste creatieve ei tot veelbelovende uitvlieger

Boeken, blogs, posts voor social media en dan nog het creatieve werk voor vele opdrachtgevers... ik krijg vaak de vraag hoe ik dat allemaal doe.

Soms snap ik het zelf eigenlijk ook niet. Op dit moment werk ik aan een groot project met bijna iedere dag een of meer deadlines. Een gigantische tijdsdruk, uiteenlopende visies en belangen. 

Dat vergt voortdurend hogere woordkunsten om iedereen op een lijn te krijgen.

Ik krijg het voor elkaar, maar het voelt vaak als een onmogelijke goochelact.

In de loop der jaren heb ik wel een belangrijke code gekraakt, die me telkens weer vooruithelpt bij creatief werk: doorstapelen, aanpassen en hergebruiken. 

Mijn werk is namelijk altijd work in progress, op weg naar een volgende bestemming. Het nadeel is dat het werk nooit af is. En dat is tegelijkertijd het voordeel :) Om even in een voorjaarsachtige drie-akter te illustreren hoe dat gaat:

Acte 1: Het eerste ei

In den beginne is er natuurlijk een idee. Plop, daar valt ie. Vaak in de vorm van een losse flodder, die ik zorgvuldig opvang in mijn notitieboekje.

Acte 2: Het broedwerk

Dat flodder-ei moet nog wel worden uitgebroed. Vaak is daar heel wat koester- en suddertijd voor nodig. Maar dan heb je ook wat: een kuiken dat vrolijk de wereld in kijkt. Meestal ziet hij het levenslicht als blogartikel.

Acte 3: Uitvliegen

Dat kuiken ondergaat nog vele metamorfoses, wat met een hoop gepiep en gestoei gepaard gaat. 

Misschien wordt dit blogstuk wel een bijdrage voor de Coachkalender 2022, waarvan ik een van de schrijvers ben. Of het wordt een onderdeel van mijn nieuwe boek, waarvoor de eerste ideeën aan het rijpen zijn.

Creatief zijn lijkt nog het meest op spelen.

Je geeft jezelf de ruimte om te experimenteren. Je stoeit met mogelijkheden, verwachtingen en regels. Je bent niet bang om fouten te maken en kijkt vooral naar wat er te winnen is. 

Als je in mogelijkheden denkt, geef je jezelf daarmee ook ongelooflijk veel persoonlijke vrijheid cadeau. Want wie creatief kan zijn, heeft veerkracht. Je bent altijd in staat om nieuwe oplossingen te bedenken, wat er ook gebeurt.

Creatief zijn we allemaal, daarvan ben ik heilig overtuigd.

Om soepeler te denken, makkelijker te associëren en in mogelijkheden te denken, is het wel van belang om je brein te trainen. Met kleine stappen, zodat je jezelf meteen beloont. Dat motiveert om de volgende stap te zetten. 

Je overwint uitstelgedrag en komt in beweging. Je maakt al snel de juiste geluksstofjes aan in je brein. En daardoor heb je nog meer zin om door te banjeren. Magisch. 

Ondertussen heb je helemaal niet in de gaten dat je spelenderwijs je creatieve brein aan het trainen bent. En dat vind ik – toch een beetje als moederkloek – echt geweldig om mee te maken. 

Ik weet zeker dat deze stap-voor-stap-aanpak jou ook verder gaat helpen. 

Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.