Wat als ik de Koningin van de Gastvrijheid zou zijn?
29 januari 2021 
1 min. leestijd

Wat als ik de Koningin van de Gastvrijheid zou zijn?

Wat maakt jou gelukkig of ongelukkig? Waarschijnlijk is dat niet het feit of de situatie zelf, maar de manier waarop je naar de situatie kijkt. Kun je het ook anders zien? Welk (creatief) perspectief kies jij?

"Natúúrlijk stel jij je huis volledig open voor gasten", zei de man in het beeldscherm tegenover mij. 

"Jij verwelkomt iedereen met open armen en hebt voor iedereen altijd een luisterend oor. Alleen jij weet hoe dit werkt, want dit is jouw geweldige kwaliteit. Ze zouden jou moeten uitroepen tot de Koningin van de Gastvrijheid!" 

Hmmm, deze uitspraken voelden heel ongemakkelijk.

En tegelijkertijd moest ik erg lachen. Vooral om mezelf.

Aan het woord was Thijs Ottenhoff, provocatief coach en eigenaar van Mijn Zaak. Zeg maar 'de hofnar onder de coaches'. hij had me een kennismakingssessie aangeboden als wederdienst voor het delen van mijn e-book

Dus nu werd ik spreekwoordelijk onder de kin gekieteld en provocatief uit de tent gelokt. En het werkte: door zijn absurde uitvergroting van mijn vraagstuk schoot ik al snel in de lach. Met zijn loftrompet haalde hij me bovendien uit het verhaal dat ik mezelf al jarenlang vertel: dat ik grenzen moet stellen aan mensen die over me heen walsen en niet naar me luisteren.

Maar ook frustreerde zijn aanpak mij.

Want hij had zelf nauwelijks naar mij geluisterd. Hij vulde mijn verhaal in met allerlei details die hij zelf verzon, zonder mijn hoofdpijndossier te onderzoeken. Hij deed precies wat ik als onbehoorlijk beschouw: gaan ratelen zonder echt te luisteren. Maar ja, ik stelde geen grens. Ik liet hem maar wat aan provoceren.

En dat was ook confronterend.

Bij de nabespreking vertelde Thijs dat hij dat doelbewust deed, niet luisteren. Een provocatief coach is bij voorkeur zo'n vijftig procent zelf aan het woord. Niks goed luisteren of het probleem helemaal op tafel krijgen. Gewoon starten, meteen tot de kern komen en uitlokken. 

Wellicht zit jij ook vast in een verhaal waarin jij een bepaalde betekenis hebt gegeven aan gebeurtenissen. 

Je wilde bijvoorbeeld een ladder opklimmen, maar elke keer zette je hem tegen een verkeerde muur. En elke keer blijf je die ladder maar verplaatsen, omdat je jezelf vertelt dat die verhipte muur het probleem is. 

Kun jij jezelf uitdagen om dit anders te bekijken? Wat als die muur niet het probleem is, maar die ladder?


NB. Ik kan de provocatieve coaching van Thijs Ottenhoff van harte aanraden. Neem gerust contact met hem op als je op zoek bent naar verfrissende inzichten!    


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.