Wij zijn ontwerpers van onze eigen verhalen en geven daarmee leiding aan ons eigen leven, onze missie en aan veranderingen. Schrijven helpt daarbij!
Je kunt uit de losse pols leven en doen wat er op je pad komt. Of je kunt er sturing aan geven en zelf je pad uitstippelen.
mdat je het beste uit je leven wilt halen of je optimaal wilt ontwikkelen. Of misschien omdat je aan het einde van je leven geen spijt wilt hebben van iets dat je niet hebt gedaan.
Volgens de Amerikaanse psycholoog Tom Gilovich (hoofdauteur van het onderzoek The Ideal Road Not Taken) is dat laatste namelijk wat er vaak gebeurt op hoge leeftijd: terugblikkend hebben we er vooral spijt van dat we niet ons ‘ideale zelf’ nageleefd hebben.
Je wilde bijvoorbeeld een fantastische ouder zijn, maar je hebt terugblikkend te weinig tijd besteed aan je kinderen. Of je droomde er altijd van om schrijver te worden, maar je liet steeds andere dingen voorgaan.
Je hebt niet de moeite genomen om de persoon te worden die je echt wilde zijn.
Mocht die angsten ook voor jou gelden, dan heb je dankzij het schrijfgereedschap juist een mooie kans om sturing te geven aan je leven. Door het schrijven van je verhaal richt je namelijk je focus op datgene wat echt belangrijk voor jou is. En dat vergroot de kans dat er ook gebeurt wat je zo graag wilt.
Deze tijd waarin we allemaal zoveel mogelijk thuisblijven is een merkwaardige maar ook bijzondere periode.
Het geeft je de kans tot reflectie. Stilstaan bij wat echt belangrijk is. Even niet voorthollen, maar ontdekken wat er al in je zit. Schrijven helpt daarbij. Je creëert iets waarbij je de 'goede kant op' fantaseert. Dat heeft een enorme impact op wat je voelt en hoe creatief kunt zijn. Ik deel hierbij een schrijfoefening uit mijn boek Jongleren met Vermicelli:
Je innerlijke verhaal
Keer naar binnen en richt je aandacht bewust op jezelf, om te horen wat je binnenste te vertellen heeft. Focus op je innerlijke stem, zodat je de kern van jouw boodschap kunt vinden.
Kies een plek waar je niet kunt worden gestoord en zet het geluid van je telefoon uit. Neem rust en zoek de stilte in jezelf. Stel je zo levendig mogelijk voor dat je op je lievelingsplek bent: een mooi strand, bos, op je lievelingsstoel, in de tuin tussen de vogels, in bed, in een favoriet vakantieland, etc.
Misschien maak je gebruik van ademhalingstechnieken of meditatie om die rust te vinden. Of je maakt een stille wandeling en schrijft nadien de antwoorden op.
Sta stil bij de volgende vragen:
• Wat wil jij nu echt? • Wat past bij jou? • Waar draait het voor jou ten diepste om?
Als je dit zittend doet, neem dan vijf minuten de tijd. Zet zo nodig je wekker. Ben je er nog niet? Doe het dan nogmaals vijf minuten. Schrijf op wat er in je opkomt, in losse zinnen of in een mindmap. Alles is goed, niets is fout.
Ga na deze ‘warming up’ aan de slag om van de losse notities een geheel te maken.
Pak daarvoor een nieuw stuk papier en begin te schrijven. Laat de woorden gewoon in je opkomen en vind er niets van. Als je een antwoord niet weet, geen probleem. Mooie zinnen komen later.
Als er niets meer komt bij het schrijven, stop je even en leg je de pen neer. Lees wat je geschreven hebt. Zijn er woorden, uitspraken of formuleringen waarbij je hart een sprongetje maakt? Als je duidelijk voelt ‘Ja dit is het’, heb je de kern te pakken voor je verhaal.
Maak van dit alles een samenhangende tekst. Denk aan 300 tot 500 woorden. Kijk wat er ontstaat!
Het is heel gebruikelijk dat je verhaal er nog niet in een keer helemaal staat. Als je daar behoefte aan hebt, leg de tekst dan even weg en kijk er een volgende keer weer naar met een frisse blik. Er is een grote kans dat je de tekst dan weer kunt aanvullen of bijschaven.
Doe het ook echt! Pas als je deze oefening doet, werpt het zijn vruchten voor je af. En hoe vaker jij verwoordt waar het jou om gaat, des te duidelijker je verhaal wordt.
Deze notities zijn een momentopname: je vertelt hiermee hoe je nu in het leven staat en wat nu voor jou belangrijk is. Nieuwe gebeurtenissen in jouw leven, gesprekken en andere ervaringen kunnen je weer frisse gezichtspunten opleveren.
Zing, adem, beweeg, dans, stretch, ontdek, help, lach, huil, speel, wandel, lees, leer, verwonder en geniet van wat er wel is.