Je kunt een verhaal creëren dat nu beter bij je past
21 januari 2020 
2 min. leestijd

Je kunt een verhaal creëren dat nu beter bij je past

Van iedere gebeurtenis zijn vele interpretaties te geven. Je hebt daardoor ook de vrijheid om te kiezen welk perspectief je kiest. 

Mijn vriendin Madelon liep altijd op haar tenen. Ze wilde de voorbeeldige dochter zijn in een chaotisch gezin vol ruzie en stress. 

Ze deed dingen die helemaal niet bij haar pasten. Ze vroeg vooral geen aandacht voor haar eigen worstelingen. Ze had zichzelf vaak opzij geschoven ter wille van de lieve vrede. 

Want Madelon kwam weliswaar uit een probleemgezin, maar wilde niet zelf 'een probleem' zijn. 

Ze voelde zich boos over alles wat ze daardoor niet had kunnen doen. En ze voelde zich miskend door haar ouders. Niet gezien zoals ze echt is. 

Terecht of niet?

Van elke gebeurtenis zijn vele interpretaties te geven.

Want het verhaal dat je jezelf vertelt is niet het enige verhaal dat mogelijk is. Het is ook niet het enige juiste. Het is een overtuiging die je misschien niet langer meer van dienst is. 

Madelon besefte dat haar voorbeeldige gedrag haar ook veel gebracht had. Ze is ver gekomen in haar leven. Een fijn gezin, werk dat haar veel plezier geeft. 

En ze ontdekte dat ze nog veel meer vaardigheden en talenten in huis heeft dan haar zorgzaamheid en plichtsgetrouwe gedrag waar ze zich altijd op gefocust had. Haar vermogen om creatief te zijn bijvoorbeeld. 

Ze heeft haar oude liefde voor mode weer opgepakt en ontwerpt weer het ene kledingstuk na het andere.

Misschien heb jij ook zo’n gevoel.

Kijk dan eens terug op de periode waarin een overtuiging tot stand kwam. Op welke manier kun je die situatie nu verklaren, kijkend door de achteruitkijkspiegel? Als het over een situatie in je jeugd gaat: welke andere verhalen kun je hierover vertellen, met het volwassen perspectief dat je nu hebt?

Want je kunt een verhaal vertellen dat nu beter bij je past.

In mijn omgeving zie ik mensen tobben met de vraag wie zij werkelijk zijn en wat hun verhaal is. Het zijn dezelfde vragen waar ik ook mee worstelde en waarop ik mijn eigen antwoorden vond. In mijn boek Jongleren met Vermicelli deel ik mijn eigen kennis en ervaring hierover. 

Want ook jij bent in staat een waardevol verhaal te delen. Jouw leven is niets anders als een onbekend avontuur waarin je op een dag wakker kunt worden en voelt dat je iets te doen staat. 

Dan heb je die keus... blijf je aan de zijlijn staan of ga je het avontuur aan om je nieuwe verhaal te ontdekken?    

'Kom naar de rand,’ zei hij.

‘We kunnen niet meester, we zijn bang’.

‘Kom naar de rand,’ zei hij.

‘We kunnen niet meester, we zijn bang’.

‘Kom naar de rand,’ zei hij.

Ze kwamen.

Hij duwde hen.

Ze vlogen.

Christopher Logue, Come to the Edge (vaak toegeschreven aan Apollinaire)

    Als je voluit wilt leven en van waarde wil zijn, maak dan die sprong. 

Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.