Eigen Stem | Geen idee hoe je nu je mooie plannen onder de aandacht brengt
05 juni 2024 
1 min. leestijd

Eigen Stem | Geen idee hoe je nu je mooie plannen onder de aandacht brengt

Geen inspiratie voor het nieuwe hoofdstuk van je boek of iets creatiefs voor social media? Geen idee hoe je nu weer je mooie plannen onder de aandacht brengt?

Dat heeft zelden te maken met een gebrek aan ideeën.

Mensen zijn altijd verbaasd als ik dit vertel. Dat er niets uit je pen vloeit, komt niet door te weinig creativiteit.

Het zijn eerder je eigen ontmoedigende gedachten die je tegenhouden. Als je me al wat langer volgt dan weet je dat ik dit je 'blaatschaap' noem.

  • Dat het misschien niet klopt.
  • Dat je stuk niet interessant genoeg is.
  • Dat het overdreven is dat jij alweer iets schrijft.

Beluister eens welke woorden je tegen jezelf zegt. En ontdek waarmee jij jezelf eigenlijk tegenhoudt.

Misschien ontdek je dan iets waar je niet op bedacht was. 

Want misschien is het wel de angst voor succes in plaats van mislukking. Als mensen het geweldig vinden wat je schrijft, moet je het ook nog waarmaken. En, denk je bij jezelf, dan val je pas echt hard door de mand.

De meeste mensen die ik begeleid bij hun schrijfwerk hebben vaak een soepele pen. Ik geniet van hun schrijfwerk.

Inspiratie vinden? Ook geen punt. Ze hebben een missie en daar zijn veel verhalen over te vertellen. Daar hebben ze me niet bij nodig.

Waar ze het meest mee bezig zijn is zelfwaarde. 

Je eigen stem laten horen. Er gewoon mogen zijn zoals je bent. Leven volgens je eigen verwachtingen in plaats van die van anderen.

“Je schrijft niet in het café, je schrijft niet voor de schouderklop van je vrienden, je leeft niet om erkenning te vinden, maar je leeft om erkenning te vinden bij jezelf”, schreef Adriaan van Dis eens.

Gehoord en gezien worden zoals je echt bent, dan is een cruciale behoefte voor mensen. Maar het gaat verder: je mag ook jezelf zien en horen. Als je dat aan jezelf kunt geven, dan maak je een mega-sprong.

Want wat een bevrijding levert dat op.

Dan mag je nieuwe verhalen tegen jezelf vertellen. Jezelf toestemming geven om echt voor jezelf te gaan staan.

Kijk hoe je het jezelf zo makkelijk mogelijk maakt om het tóch te doen. 

Het liefst met hele kleine stapjes. Op die manier weet je het angstcentrum in je brein te omzeilen, zodat hier niet onnodig alarm geslagen wordt.

En laat je bemoedigen door mensen die je het beste gunnen. Op jouw coming out!


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen.Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.