Eigen stem | Wat je vertelt doet ertoe
22 april 2024 
2 min. leestijd

Eigen stem | Wat je vertelt doet ertoe

Michelle Obama zei ooit: when they go low, we go high. Het was haar reactie op het ondermijnende pestgedrag tijdens de strijd tussen Hillary Clinton en Donald Trump om het presidentschap in 2016.

Deze uitspraak van Michelle Obama maakte diepe indruk op mij. Ze koos niet voor slachtofferschap, maar toonde de moed om erboven te staan. Michelle sprak zich uit, terwijl ze het risico liep daardoor nog meer modder over zich heen te krijgen. 

De moed om jezelf uit te spreken is een rode draad in mijn leven. 

Deze maand nam ik deel aan de CREA Conferentie in Italië, de jaarlijkse internationale conferentie rondom creatief leiderschap. Op een magische plek aan de Italiaanse kust komen trainers, facilitators en leiders uit de hele wereld bijeen om samen te leren, te experimenteren en te spelen. 

Het programma dat ik volgde, richtte zich op inclusief leiderschap: zorgen dat iedereen mee kan doen, ongeacht afkomst, gender, voorkeuren, wat dan ook. We kregen daarbij de vraag of we ooit buitengesloten waren geweest. 

Mijn pijnlijke herinneringen bubbelden weer naar boven. 

Als kind ben ik jarenlang gepest en buitengesloten, eerst op de basisschool en later ook op de middelbare school. Ik weet niet precies waarom dat gebeurde, maar het hielp niet dat ik halverwege de basisschool van een andere school kwam. 

Ik moest mijn plek zien te vinden tussen leerlingen die al een soort pikorde hadden ontwikkeld. 

Een expert vertelde me ooit dat de kinderen onderaan de pikorde zich over nieuwkomers ontfermen, vanuit een onbewust gevoel dat de nieuwelingen nog zwakker staan dan zij. Dat was precies wat er gebeurde. 

Eenmaal onderdeel van de underdogs kon ik me niet meer losmaken. Van een open kind veranderde ik in een dichtgeklapte oester. Ik leerde dat het makkelijker was om me klein te houden en mezelf op veilige afstand te plaatsen.

 Het ging allemaal niet vanzelf, maar inmiddels heb ik geleerd om ruimte in te nemen, mezelf voor anderen te openen en vooral om van mezelf te houden. 

Dit proces zie ik ook terug in mijn werk als coach. 

Het is voor mij belangrijk om mensen te verbinden, te bemoedigen en een stem te geven. Net zoals Michelle Obama liet zien, vraagt dat om de bereidheid om jezelf kwetsbaar op te stellen en je uit te spreken, zelfs als dat moeilijk is. 

En toch vereist het nu ook moed om mezelf hierover uit te spreken, want buitensluiting laat scherpe krassen na in je ziel. 

Tijdens CREA wisselde ik ervaringen uit over dit onderwerp met een van de andere deelnemers. Mijn gesprekspartner keek me verbaasd aan toen ik mijn twijfels deelde. 'Dat je zelf een boek schrijft, vind ik heel moedig', zei ze. 

Zo had ik het nog niet bekeken. 

Mijn aankomende boek is mijn vierde publicatie, dit keer samen met Anja Neubauer. Het gaat over het vinden van je eigen stem

Het wordt mijn meest persoonlijke boek ooit. Dat had ik helemaal niet voorzien toen we vorig jaar vol positieve energie aan dit boek begonnen. 

Maar om bij de echte waarheid te komen, moet je het oppervlakkige laagje eraf durven krabben en de diepte ingaan. Woorden vinden voor wat je eerder nog niet kon zeggen.

Wat je vertelt, doet ertoe. 

Het is de sleutel tot het vervullen van je missie

Ben jij als leider of ondernemer toe aan een nieuwe stap om jezelf uit te spreken, omdat je dan ook een stap dichter bij je 'echte zelf' komt? Dan nodig ik je bij deze uit voor een kennismaking met mij.

>> Plan hier een vrijblijvend gesprek met mij in.

Ik spreek je graag!


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.