Zingen in het Nederlands
20 april 2021 
1 min. leestijd

Zingen in het Nederlands

Kenneth kwam als asielzoeker vanuit Suriname naar Nederland en leefde daarna jarenlang van een uitkering. Vijf jaar lang deed zijn verwarming het niet en had hij allerlei schulden.

Hij droomde van een loopbaan als zanger, net zoals in zijn geboorteland. Het liefst zong hij in het Nederlands.

Maar was dat wel een goed idee?

Hij, met zijn overduidelijke Surinaamse accent? Sowieso durfde hij niet groot te denken over zijn toekomst. En een megahit scoren kwam al helemaal niet in zijn gedachten op.

Bij de gemeente stonden ze evenmin te springen. 

Ze kregen wel vaker mensen die van een carrière in de muziek droomden om uit de uitkering te komen, maar had dat wel toekomst? Toch zagen enkele klantmanagers wel wat in Kenneth. Ze besloten hem een kans geven om aan de slag te gaan in de muziek. Ze regelden er meteen bij dat hij ook begeleiding kreeg bij de zakelijke kant van het vak.

Dat was in 2010.

Zo kwam Kenneth in contact met Kees de Koning van muzieklabel Top Notch. Kenneth twijfelde nog altijd over dat zingen in het Nederlands, maar De Koning overtuigde hem ervan dat dit wel degelijk een uitstekend idee was. 

Enkele jaren geleden hield ik voor het magazine Sprank een interview met Kenneth, waarbij hij terugblikte op deze tijd. “Het was mooi dat een paar slimme mensen vertrouwen in mij hadden”, vertelde hij. “Die positieve druk hielp me. Ik wilde bewijzen dat zij het goed gezien hadden.”

De rest van het verhaal ken je misschien.

Want Kenneth is inmiddels een bekende artiest. Het ging razendsnel: nog voor het tekenen van zijn platencontract kon zijn uitkering worden beëindigd. De overstap naar Nederlandstalige reggae betekende zijn doorbraak. Als Kenny B. scoorde hij in 2015 een nummer 1-hit: Parijs. Een bekend zinnetje uit deze hit: Praat Nederlands met me

Iemand een kans willen geven. Maar ook mogelijkheden zien die anderen niet zien: dat is voor mij de betekenis van dit verhaal. Wat betekent dit verhaal voor jou?

Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.