Plakkracht | Het geheim van instant inspiratie
26 juli 2023 
2 min. leestijd

Plakkracht | Het geheim van instant inspiratie

Wat als je een column moet produceren, maar je hoofd nog vol zit met taken die eerst afgehandeld moeten worden? Of als je iets anders creatiefs moet doen, maar geen enkele gelegenheid hebt om inspiratie op te doen? Ontdek hier het geheim van instant inspiratie.

Je wilt vaker stukken schrijven voor LinkedIn. Vaker bloggen. Of een fijne column schrijven. 

Daarvoor heb je natuurlijk creatieve ideeën nodig. Een scherpe observatie. Een briljante metafoor. Dat ene haakje.

Maar hoe kom je op die geniale invallen op momenten dat je ze hard nodig hebt, terwijl je hoofd er helemaal niet naar staat? 

Dat doet me denken aan de periode dat ik werkte ik als parlementair verslaggever. Op vrijdagochtend diende ik mijn politieke column in te leveren. Dat deden we 'op zijn Assepoesters': vóórdat de klok 12 sloeg moest de column binnen zijn. 

Daarvoor had ik rust nodig in mijn hoofd, beweerde ik week na week. 

Maar als er íets op dat moment ontbrak in mijn leven als moeder van jonge kinderen met drukke baan, dan was het wel rust in mijn hoofd. In die dagen holde ik als journalist van de ene persconferentie naar het andere Kamerdebat. Tussendoor werkte ik eindeloze stapels Kamerstukken weg, deed telefoontjes en schreef verslagen over debatten. 

Op donderdagmiddag was ik bek-af, zonder enig rustig moment om na te denken over een geschikt onderwerp. Als ik aan het einde van de middag mijn computer afsloot, was het alweer de hoogste tijd om de kinderen op te halen bij de opvang, eten op tafel te zwieren en de jongens naar bed te stuiteren. 

Toch was dit niet het hele verhaal. 

Eerlijk gezegd vertoonde ik ook column-ontwijkend gedrag. 

Want ik eiste natuurlijk van mezelf dat ik met een verbluffende column kwam, die de lezers briljante inzichten zouden opleveren. Niet zo gek dat het veel aantrekkelijker was om eerst alle eenvoudige klussen weg te smurfen. 

Toch arriveerde de column al die jaren keurig op tijd in de inbox van de eindredacteur. Hoe dat kon? 

Eigenlijk ontstellend eenvoudig. 

Als de kinderen op bed lagen, ging ik donderdagavond nog even douchen. Terwijl het warme water over me heen stroomde, vulde mijn hoofd zich met invallen. Alsof dat water een magische substantie bevatte om sluimerende ideeën te laten ontkiemen. 

Nog voordat ik de kraan dichtdraaide, waren de zinnen in een vorm gevallen. Na het douchen schreef ik de eerste aanzet direct uit op een stuk papier. Later die avond vulde ik nog het een en ander aan. 

Op vrijdagochtend typte ik deze neergekrabbelde versie netjes over op de computer. Ik wiedde nog wat in de woorden, veegde het geheel netjes aan en klaar. 

Was dit nou instant inspiratie? 

Volgens mij zit het zo: alles wat je nodig hebt, zit eigenlijk al in je. Je bent je eigen schatkamer. Je moet alleen jezelf de ruimte geven, zodat die schatkamer zich kan openen. 

Een douche helpt je om al die ervaringen, kennis en wijsheid naar boven te laten bubbelen. Dat geldt trouwens ook voor andere manieren om je brein tot bedaren te brengen, zoals fietsen, schrobben of je tuinplanten in toom houden. Het zijn allemaal manieren om je rondhupsende gedachten een ommetje te laten maken. 

Bij het online programma Schrijven met Plakkracht ontdek je hoe je jouw eigen knoppen vindt, zodat je ze kunt bedienen op de momenten dat je ze nodig hebt. En hoe je uit jouw schatkist mooie dingen tevoorschijn tovert, waar je ook nog eens iets origineels van maakt. 

Meer weten over Schrijven met Plakkracht? Neem hier een kijkje.

Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.