Hoe vind je jouw Zone of Genius?
19 oktober 2023 
2 min. leestijd

Hoe vind je jouw Zone of Genius?

Mijn stuk over de Zone of Genius heeft wat losgemaakt onder jullie! Van diverse kanten kreeg ik aanvullende vragen. Want hoe vind je die Zone of Genius dan?

Als je jezelf dit afvraagt, heb je waarschijnlijk talenten die niet zo duidelijk aan de oppervlakte liggen. Je kunt er geen chocolade van maken, laat staan een Zone of Genius.

Nog even wat een Zone of Genius eigenlijk is.

Je Zone of Genius is je eigen unieke kracht, schrijft Gay Hendricks in zijn boek The Big Leap. Iets dat je heel gemakkelijk afgaat, zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen. Als je het doet, voel je ineens dat het klopt.

  • Op een nieuwe plek vind je altijd met groot gemak de weg.
  • Het onderhouden van een goed netwerk gaat je zeer soepel af.
  • Je weet precies wat er nodig is om een lastig project weer op gang te helpen.

Misschien gaat er nu een lichtje bij je branden. Mocht dat niet zo zijn, dan heb ik deze tips voor je:

1. Ga het doen

Misschien ben je al jarenlang op zoek naar datgene waarvan jij helemaal 'aan' gaat. Dan is het tijd om echt te gaan 'doen' in plaats van puzzelen, nadenken en analyseren.

Kies een richting waar je naar toe wil en probeer dingen uit: diverse werkzaamheden, solo-activiteiten, samenwerkingsverbanden. Zo kom je stap voor stap tot een helder beeld wat écht bij jou past.

Een bijzondere manier om dit te ontdekken is een plezierproject. Via zo'n eigen project ontdek je waar je energie van krijgt, zonder de druk of verwachtingen van anderen.

2. Doe een talententest

Als je in je Zone of Genius werkt, kom je vanzelf in dat veelbeschreven gevoel van flow. Vaak is het iets waarvan je als kind al helemaal begeesterd was. Het uitvinden van je speelstijl helpt je dan ook zeker verder op weg.

Of doe een zelftest om je toptalenten in beeld te brengen, bijvoorbeeld met de Clifton StrenghtsFinder.

Deze bekende test (beschikbaar in de Nederlandse taal) doe je achter je beeldscherm. Dertig minuten lang geef je jouw scores op een reeks mogelijkheden om iets aan te pakken.

Na afloop ontvang je een overzicht met je vijf grootste talenten. Dit is hoe jij denkt, je voelt en je gedraagt. Het zijn meteen ook de terreinen waarop jij je kan onderscheiden.  Ik deed deze test laatst ook en herkende de talenten meteen: ideeën bedenken, diepgang zoeken, verzamelen.

3. Vraag het

Vraag jezelf af wat je nu echt leuk vindt in het leven. Waar loop jij warm voor? Wat kost je weinig moeite en is tegelijkertijd jouw unieke zelf?

Dat hoeft niet altijd jouw werk te zijn. Wellicht ben jij altijd aan het bewegen of weet jij op een bijzondere manier je intuïtie te gebruiken.

Vraag het ook aan mensen om heen. Zij zien makkelijker wat jij over het hoofd ziet, omdat het voor jou zo vanzelfsprekend is.

  • Wat krijg je steeds weer te horen als compliment?
  • Waar vragen mensen jou telkens weer voor?
  • Waar word je vaak voor bedankt?

Ontdek jij weinig lijn in jouw vaardigheden en talenten?

Wees gerust, dat komt vaker voor dan je denkt. Ook veel van mijn klanten zien door hun dichtgegroeide bos de bomen niet meer staan.

Ik bied je graag een vrijblijvend ‘jongleergesprek’ aan om hierover met mij in gesprek te gaan. De naam geeft al aan dat dit gesprek precies bedoeld is om meer helderheid te krijgen in die veelheid van losse sliertjes.

>> Boek hier je adviesgesprek in.

Ik spreek je graag!







Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen.Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.