"Als ik op het podium sta, ben ik helemaal in het moment. Dan doe ik het gewoon. Goed of fout, dat maakt me niet uit."
Aan het woord is Annemarie, een van mijn klanten.
Op het podium voelt ze zich in control.
Alleen zij als spreker bepaalt wat er gebeurt. Het publiek swipet haar niet weg en luistert gewoon. Dat geeft haar een gevoel van veiligheid en rust.
Nu wil ze ook vaker stukken publiceren om haar expertise voluit te delen. Ze wil daarom leren hoe je soepel schrijft. "Ik wil met hetzelfde gemak gaan schrijven als jij", zegt ze tegen mij.
Vaak is ze al gaan zitten voor dat schrijfwerk. Maar dan beginnen er stemmetjes te knagen.
Wie zit op deze tekst te wachten? Wie snapt dit nou? En: het moet wel echt goed zijn.
Horrorstemmen.
Maar het vreselijkst vindt ze nog wel dat haar schrijfwerk na publicatie in een donker gat lijkt te verdwijnen. Ze hoort zelden iets terug.
Ze mist bij schrijfwerk de directe feedback van lezers.
Anders dan bij haar verhalen op het podium merkt ze niet wat er bij de lezers gebeurt. Misschien scrollen ze allemaal wel stiekem snel verder...
Ik glimlach bij haar verhaal, want ik herken het. Want bij mij gieren hetzelfde soort stemmen door mijn hoofd. Maar dan als ik op een podium sta.
Al schrijvend heb ik daar nauwelijks last van. Ik vind schrijven de meest ideale manier om uit te dragen wat ik te zeggen heb.
Taal is een katapult waarmee je precies raak kunt schieten. En het proces, dat kan ik juist helemaal naar mijn hand zetten.
Want als schrijver kan ik stukje-bij-beetje werken.
Een tekst hoeft niet meteen perfect te zijn, want ik kan het altijd nog verbeteren. Zelfs bij stukken die ik online gezet heb, kan ik achteraf nog bewerken, toevoegen of deleten.
Juist omdat er altijd upgrades mogelijk zijn, voel ik me op het toetsenbord in control.
Mijn leidraad: dóen is belangrijker dan perfectie. Om daarmee te experimenteren kun je jezelf uitdagen iets doelbewust maar half af te maken.
Vaak ontstaat er dan ruimte om te spelen.
En dan nog een belangrijke tip: schrijf over iets waar je zeer opgetogen, verontwaardigd of getergd over bent.
Hoe indringender hoe beter. Als jij het zelf sterk voelt, breng je dat gevoel gemakkelijker over op je lezers. En dan voelt je lezer het ook. Een direct lijntje in het moment.
Dat levert je een tekst op die enorme plakkracht bezit. En dan mag je tekst echt wel wat minder perfect zijn.
Wil jij ook met plakkracht leren schrijven?
Dan leer je het juiste onderwerp te kiezen en je goed af te stemmen op je lezer. Je leert ook alles over het belang van alinea’s, ritme en plakwoorden.
Natuurlijk laat ik je ook de valkuilen zien bij overtuigend schrijven en vertel je hoe je er zelf niet in tuimelt. Zo laat jij je schrijfwerk werken voor jouw doelen.
Om de dialoog aan te gaan met lezers die niet verder scrollen, maar juist blijven plakken.
>> Lees hier alles over Schrijven met Plakkracht
Op jouw plakkende verhalen!