Legoblokjes voor ideeënbouwsels
22 februari 2023 
1 min. leestijd

Legoblokjes voor ideeënbouwsels

Ideeën zijn als legoblokjes: je kunt er elke keer iets nieuws mee bouwen. En hoe meer je ervan hebt, hoe ingenieuzer die bouwwerken.

Een creatieve vogel, dat is toch iemand die van buitenaf briljante ingevingen krijgt?

Creativiteit beschouwen we vaak als iets dat je op onverwachte momenten overvalt. Als iets bijzonders, geniaals of intuïtiefs, dat buiten onze controle ligt.

Maar zo werkt het niet. Voor creativiteit moet je je juist bewust inspannen. Bijvoorbeeld door je vraagstuk actief in de week te leggen en daarvoor de juiste omstandigheden te creëren.

Het lijkt vaak alsof er dan lange tijd niets gebeurt. Totdat je tijdens een wandeling (of de afwas, onder de douche of tijdens het hardlopen) ineens die geweldige inval krijgt. Of dat inzicht, dat je plotseling combineert met iets anders dat al enige tijd op de plank ligt.

Dat komt omdat je onbewuste ermee aan de gang is gegaan. 

Maar ook omdat je jezelf voorzien hebt van bouwsteentjes. Inspiratie, nieuwe ervaringen, kennis, gesprekken met anderen: die bouwsteentjes komen overal vandaan.

Net als Legoblokjes leiden die steentjes tot nieuwe bouwwerken die elke keer andere (innovatieve) vormen kunnen aannemen.

Om tot meer creatieve ideeën te komen, helpt het om jezelf te prikkelen en nieuwe ervaringen op te doen.

Dat hoeft niet iets groots, origineels of compleet nieuws te zijn.

Een andere combinatie van ingrediënten voor je maaltijd, een nieuw woord leren of je verdiepen in een ander onderwerp: dat helpt allemaal om jezelf die Legoblokjes te bezorgen.


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen.Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.