Hoe de buitenworkshop toch niet in het water viel
27 september 2022 
2 min. leestijd

Hoe de buitenworkshop toch niet in het water viel

Donkere wolken, kletterende regen en af en toe een wolkbreukje. Op het event Out of Office Inspiration, waar ik mezelf afgelopen weekend onderdompelde, zijn de creatieve workshops bij voorkeur in de buitenlucht. We verblijven immers niet voor niets Out of Office op Texel. 

Het is fijn om hier uit te zoomen en weer naar de horizon te kijken, want we gaan vaak bijziend door het dagelijkse leven. Tijdens workshops dachten we na over meeslepende vragen, grootste angsten en diepste dromen.

Daarvoor had onze workshopbegeleider de prachtigste plek op Texel uitgekozen: de Hoge Berg, het hoogste punt van het eiland. Van hieruit keek je in alle richtingen uit over de weilanden, met in de verte de haven van Den Helder en de Noordzee. 

In de verte zagen we hoe vanuit het noorden zware regenwolken oprukten naar de zuidelijke kant van het eiland. 


Het was onvermijdelijk: we kregen een onstuimige regenbui over ons heen. 

Snel pakten we alle spullen in, klommen op de fiets en koersten verder over de hobbelige paden. Maar waar naar toe? Nergens in de nabijheid was een schuilmogelijkheid te bekennen.

Ongemakkelijk? Ja, dat was het zeker. Regenjassen lekten door, spijkerbroeken raakten doorweekt.

Viel deze workshop in het water? 

Nee, helemaal niet. Na enkele kleine omzwervingen keerden terug naar onze uitvalsbasis in Den Burg, waar we in de verwarmde ruimte verder werkten en genoten van snel opgediepte speculaas. 

Vlak daarna klaarde het op, dus voor een volgende opdracht stapten we opnieuw naar buiten voor een wandeling in duo's. 

Vaak schieten we in de kramp voor een regenbui. 

We proberen controle uit te oefenen met buienradars en andere regenvoorspellers. We wapenen ons van top tot teen met regenkledij, paraplu's en stormvaste schoenen.

Vaak loopt het toch anders dan gedacht. En dat herken je vast wel in de rest van je leven :)

Controle uitoefenen en de moed om los te laten, dat thema kwam dit weekend ook op een andere manier terug. 

Ik gaf zelf ook een workshop op dit event, namelijk over de stemmetjes waarmee je jezelf super kritisch toespreekt en vaak nog verder in de put praat.

Van te voren had ik mijn doel bepaald voor de sessie, de werkvormen uitgedacht, mooie materialen gekozen, kaarten getekend en een draaiboek in elkaar gezet. 

Kon het ook losser?

Ter plekke besloot ik het over een andere boeg te gooien met een andere locatie, andere oefeningen en een andere toepassing van de meegenomen kaarten. Vooral besloot ik om het onderlinge gesprek aan te gaan over het thema en welk verhaal zij over zichzelf vertellen.

Dat werkte als een tierelier. 

Achteraf zeiden deelnemers dat ze de workshop als een soepele flow ervaren hadden, zonder een dwingende push om naar de volgende etappe te gaan. Ze hadden zich veilig gevoeld om de beschutte haven te verlaten en ook nog een filmpje op te nemen van zichzelf.

In het 'hier en nu' durven zijn, dat is een belangrijke sleutel tot creatief zelfvertrouwen. 

Je vertrouwt erop dat er altijd wel iets is waarmee je uit de voeten kunt. Je hebt immers altijd je mond paraat om er toch iets van te maken. En als je het niet weet, vraag je de rest van de groep gewoon om hulp!

Creativiteit gaat vaak over moed. En dus over het verhaal dat jij jezelf vertelt over ongemak.

Die regenbui valt toch wel naar beneden. Laat je het hemelwater over je heen spoelen? Duik je weg? Of maak je er een beter verhaal van?


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.