5 manieren om super creatief te zijn met het (voor)werk van anderen
30 maart 2022 
3 min. leestijd

5 manieren om super creatief te zijn met het (voor)werk van anderen

Zoek jij je inspiratie altijd in dezelfde hoek? Zelfs creatieve genieën kunnen vastgekoekt raken in hun eigen patronen. Schud jezelf eens op en gebruik iets dat al lang bestaat op een nieuwe (en originele) manier.

Vaak denken we dat je hard moet nadenken om ideeën te ontwikkelen. Of dat je bijzondere ingevingen nodig hebt om iets origineels te bedenken. 

Maar dat is iets dat we onszelf wijsmaken. Veel ideeën hoeven namelijk niet opnieuw bedacht of ontwikkeld te worden, want ze zijn er al. In overvloed zelfs.

Laat je inspireren door deze voorbeelden, waarbij iets dat al lang bestaat een nieuw leven krijgt.

Kunstwerken in mode-ontwerpen

Yves Saint Laurent is een van de grote namen van de modewereld, die voor ongekende vernieuwingen heeft gezorgd. Voor zijn innovatieve ontwerpen gebruikte hij ook volop het werk van beroemde schilders. Zo verwerkte hij de zonnebloemen van Van Gogh, de kubistische vormen van Picasso en de vogels van Matisse. 

Zijn tricot jurken op basis van de strakke vlakken van Piet Mondriaan werden een stijlicoon in de modewereld. Drie exemplaren van de Mondriaan-jurk zijn onder meer in het bezit van het Kunstmuseum in Den Haag. Zo werden ook de jurken kunst-objecten.

Het atelier van Yves Saint Laurent in Parijs met een ontwerp dat geïnspireerd is op het  kubisme en op Matisse.

Een fietspad met sterren

Ook designer Daan Roosegaarde combineert vaak bestaande onderdelen en technieken zodat er iets nieuws ontstaat. En net als Yves Saint Laurent liet hij zich inspireren door een beroemd schilderij van Van Gogh, namelijk De Sterrennacht

In Nuenen, de geboorteplaats van Van Gogh, ontwierp hij een fietspad met fonkelende steentjes, dat naar deze nachtelijke sterren verwees: het Van Gogh-Roosegaarde Fietspad. Het pad maakt deel uit van een netwerk dat diverse Van Gogh-locaties met elkaar verbindt.

Kneuterigheid als boegbeeld

Je kunt ook iets kneuterigs hergebruiken, in dit geval zelfs letterlijk. 

De band van Ilse de Lange heet The Common Linnets. Heb je je ooit afgevraagd waar die naam vandaan komt? 

De Common Linnet is de Engelse benaming voor een klein zangvogeltje, de kneu. Ooit een algemeen voorkomende vogel in Europa, tegenwoordig een bedreigde diersoort. 

Inwoners van Twente worden ook wel 'heikneuters' genoemd, waarmee in de breedste betekenis een persoon wordt bedoeld die van het platteland komt. The Common Linnets betekent dus zoiets als 'plattelanders' of nog iets specifieker 'de heikneuters'. Toch best een eigenzinnige naam voor je band.

Iets bestaands als glijbaan voor iets nieuws

Een elektrische auto heeft natuurlijk geen grille nodig om de motor te koelen. Maar Tesla voegde aan de eerste automodellen tóch een grille toe aan het exterieur. Zo konden mensen stapsgewijs wennen aan elektrische auto's, omdat het uiterlijk er nog steeds vertrouwd uitzag. 

Teruggrijpen op iets bestaands helpt om iets innovatiefs gemakkelijker te accepteren. Het gebeurt vaker: ook icoontjes als 'prullenbakken' op onze computer hielpen ooit om ons vertrouwd te maken met beeldschermen in plaats van typemachines en prullenmanden.

Lady Gaga te paard bij de Romeinen 

De Gallische striphelden Asterix en Obelix zijn meesters in het hergebruik van hedendaagse onderwerpen of personen in een historische setting. 

In het album Asterix en de Griffioen komt een Amazone voor die verdacht veel lijkt op Lady Gaga. In hetzelfde album treedt een Romeinse geograaf Ontdecjeplecjus (Spreek uit: Ontdek je plekjes) aan, die doet denken aan de Franse schrijver Michel Houellebecq. 

Zo spelen de schrijvers van de stripserie met eigentijdse figuren in de Oudheid. Het is ook een mooi voorbeeld van verschillende contexten door elkaar halen en zo weer te komen tot iets nieuws..

Speels omspringen met onderdelen die al lang bestaan is een springplank voor creativiteit. Het biedt geweldige aanknopingspunten om bekende, verouderde of zelfs afgezaagde dingen weer van een nieuw verhaal te voorzien. 

Dat geldt ook voor je eigen verhaal, want daarin kun je ook vastgedraaid raken. Ik trek er liefdevol de angels uit en laat je ontdekken hoe je je eigen verhaal opnieuw vormgeeft. Ook hier kun je namelijk iets ouds weer inzetten voor iets nieuws - en omgekeerd.

Ontdekken hoe dat voor jou gaat werken?  

Vraag dan een verhaalconsult aan. Lees hier meer.






Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.