Wat kun jij met een levenslijst?
27 mei 2022 
3 min. leestijd

Wat kun jij met een levenslijst?

Een zomerpretlijst! Ja, dat was het helemaal! Enkele jaren geleden kwam ik op het idee om zo'n lijst te maken als een soort bucketlist om de zomer bewuster te beleven.

Het werkte voor mij als een tierelier. Allerlei plannen vlinderden door mijn hoofd en kwamen bovendien echt tot uitvoering. 

Tegelijkertijd besefte ik dat deze seizoensvariant van de bucketlist zomaar kan veranderen in een platgeslagen to-do-lijst. 

En dat was juist niet wat ik wilde. Het ging mij helemaal niet om een bezoek aan dat sterren-restaurant of die trip naar een exotisch oord. Om dolfijnen te knuffelen, waar veel van dit soort lijstjes vol van staan. 

Zelfs niet om het ritje met de cabriolet, dat al jaren op mijn verlanglijstje staat. Het lijkt me zo heerlijk om de wind met je haren te laten spelen en zo'n wapperende sjaal achter je aan te laten slierten.

Toch heb ik ontdekt hoe belangrijk het is om na te denken over je persoonlijke verlangens. 

Want al is het leven niet maakbaar, zonder richtinggevers gebeurt het zeker niet. 

En dan kom je uit bij vragen als: wat voor een mens wil je zijn? Wat zijn je waarden? En ook: wat voor een gevoel wil je krijgen? Opgetogen, kosmopolitisch, energiek, verbonden, geliefd... Of juist relaxt en kalm? 

Dat doet me denken aan het verhaal van de Israeliër Yuval Abramovitz, die verlamd geraakt was door een ongeval.

Hoe voel je voldoening?

Wie echt gelukkiger wil worden, streeft geen doelen na die je zo snel mogelijk afstreept. Het is beter om te voelen hoe je het leven wilt ervaren. Uiteindelijk ben je op zoek naar een emotie, zoals het gevoel van vrijheid of verbinding. 

Al is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het leven is immers niet maakbaar. Life is what happens to you, while you're busy making other plans, zong John Lennon in de song Beautiful Boy. En er komen ook zaken op je pad die niet bepaald in je plan staan. 

Wat is jouw persoonlijke kompas?

Toch heb ik ontdekt hoe belangrijk het is om na te denken over je persoonlijke kompas. Met dit kompas geef je sturing aan je leven. Want al is het leven niet maakbaar, zonder richtinggevers gebeurt het zeker niet. 


En dan kom je uit bij vragen als: wat voor een mens wil je zijn? Wat zijn je waarden? En ook: wat voor een gevoel wil je krijgen? Opgetogen, kosmopolitisch, energiek, verbonden, geliefd... Of juist relaxt en kalm? 

De Israeliër Yuval Abramovitz raakte verlamd door een ongeval en maakte ook een lijst die hij wilde uitvoeren als hij weer zou kunnen lopen. Hij noemde dit niet een bucketlist maar juist een levenslijst. Hij vertelt hier zijn verhaal

.  

Hij ziet deze lijst als een soort spel: het brengt iets speels in je leven. Het gaat hem niet om het resultaat, maar om ermee bezig zijn. En bezig zijn, dat betekent ook praten over je dromen. 

Je kunt elkaar helpen om dromen te verwezenlijken. Bovendien leer je elkaar goed kennen als je elkaars dromen deelt.

Een levenslijst geeft houvast én avontuur.

Plannen maken voor je levenslijst geven voorpret, hier-en-nu-pret en napret

En soms ook de joy of missing out: het plezier om iets gewoon helemaal niet te doen. Gewoon omdat het zo al goed genoeg is. 

Het ritje met de cabriolet is nog steeds niet gemaakt. Misschien komt het er nog eens van, misschien ook niet. Bij nader inzien bleek dit onderdeel eigenlijk niet zo belangrijk. 

Een lijst gaf me wel opnieuw richting, zodat ik de zaken onderneem die er voor mij echt toe doen. Je leeft je eigen verhaal. 

Het gaat om zelf aan het roer staan van je leven. Om de lust tot ontdekken te beleven en om de verwondering toe te laten. 

Een lijst met grote en kleine doelen helpt om geen routinoloog te worden (work, eat, sleep, repeat), maar om van betekenis te zijn. Als partner, vriend, buren, ouders of wat dan ook. En wie weet ook om iets na te laten dat van betekenis is voor anderen.

En nu een vraag aan jou:

Stel dat jij me aan het einde van het jaar vertelt wat jij gedaan hebt dit jaar. Wat voor geweldigs is er gebeurd? Waar heb je enorm naar uitgekeken en daadwerkelijk gedaan? Waar heb je echt werk van gemaakt? Wat heb je gedurfd te ondernemen?

Wat wil jij jezelf vertellen over je gevoel als je straks terugblikt?Tip

Meer weten hierover? Yuval Abramovitz schreef een boek over het maken van de levenslijst. Hier kun je dit boek bestellen: De lijst. Deel je dromen en maak ze waar (Kosmos Uitgevers, 2016).

Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.