Excelleren | Op het scherpst van de snede
02 mei 2022 
2 min. leestijd

Excelleren | Op het scherpst van de snede

Als vakfotograaf is Cleo gespecialiseerd in portretten. Haar geheim: precies op de belichting letten én tegelijkertijd haar modellen op hun gemak stellen. Het is extreem werken in het moment, op het scherpst van de snede.

Dat vraagt om de inzet van haar hele persoonlijkheid, vertelde Cleo me laatst. Een model zal pas sprankelen op de uiteindelijke beelden als zij in haar zoeker de lichtjes in de ogen ziet. 

Dat komt zeer nauw. Als de foto's haarscherp zijn, maar de geportretteerde zit erbij als een bang vogeltje, dan zijn haar foto's alsnog mislukt. 

Haar werk voelt voor haar dan ook zeer persoonlijk. Een opmerking met een zweempje van kritiek verstaat ze als een onverbiddelijke aanval op zichzelf. 

Grote beloftes doen over de betekenis van haar werk? 

Dat vindt ze helemaal lastig. Want beloften moet je waarmaken. Ze danst daarom graag om de hete brij heen. 

Het gevolg is dat ze niet echt zichtbaar durft te zijn en wat aanrommelt in haar werk. Daardoor laat ze ook allerlei kansen aan zich voorbij gaan. Leven op het scherpst van de snede, dat doet ze zelf - eerlijk gezegd - niet. Dat raakt haar meer dan dat ze meestal toegeeft.  


Mensen die iets creatief maken, in welke vorm dan ook, twijfelen vaak enorm aan zichzelf. 

De reden is simpel: hun creaties zijn vaak het verlengstuk van zichzelf, net als bij Cleo. Dat geeft een kwetsbaar gevoel. Een kritische opmerking over je werk voelt als directe kritiek op jou als persoon. 

In de meeste games heb je meerdere levens. 

Als je een fout maakt, mag je het opnieuw proberen. Zo gaat dat in een spel. En waarom ook niet in 'het echte leven'? Vaak kan Cleo gemaakte 'fouten' vrij eenvoudig oplossen, in het uiterste geval door een nieuwe sessie aan te bieden.

En lukt dat echt niet? Desnoods geeft ze mensen het geld terug of verwijst ze hen door naar een vakgenoot. Bijna alles is te herstellen. 

De sleutel om te excelleren in je werk of persoonlijke omstandigheden is om meer eigen zelfvertrouwen ontwikkelen én gaan staan voor jouw visie. 

Open naar buiten te treden met hetgeen waar je echt in gelooft. 

Pas als je jezelf weet te bevrijden van gedachten die je niet meer dienen, dan ga je voluit leven. 

Daarvoor is het belangrijk om je creatieve vaardigheden te ontwikkelen, want dat wil zeggen dat je in mogelijkheden leert denken. Waar een ander de deur dichtgooit, zie jij nieuwe perspectieven. En op het moment dat de kans voorbij komt, kun je 'm beetpakken.

Geloof mij, het vraagt moed om weer te gaan dansen. 

Maar wat je ervoor terugkrijgt is onbetaalbaar. Allereerst de sprankelende lichtjes in je eigen ogen. En waarschijnlijk ook volop dansende vlinders in je buik.

Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.