Zo blijf je een blij ei
07 december 2021 
1 min. leestijd

Zo blijf je een blij ei


Hoe blijf je vrolijk en pep je jezelf op? Vijf manieren om blij en optimistisch te blijven in sombere tijden.

Het is om een mentale meltdown van te krijgen: toenemende polarisatie, een rondwarend inflatiespook, verdrinkende vluchtelingen, klimaatcrisis, beperkende coronamaatregelen... 

Meer dan genoeg angstnieuws om te versomberen. Het valt niet mee om de lichte kant van het bestaan te blijven zien in deze modderige werkelijkheid. 

En tegelijkertijd zijn hoop, schoonheid en liefde belangrijk om overeind te blijven. Omdat dat er ook altijd is.

Hierbij deel ik enkele manieren om de positivoloog in jezelf een zwieper te geven. Het zijn misschien manieren die jou ook verder helpen.

1. Lijstjes 

Met stip op 1: lijstjes. 

De laatste twee jaar gaan er heel veel leuke dingen niet door: uitstapjes, ontmoetingen, concerten, noem maar op. Je vergeet daardoor bijna wat er allemaal nog wel is. 

Daarom houd ik alle activiteiten bij in een lijst. Van koffie-uurtje tot etentjes, van tentoonstelling tot coachgesprek. Voor 2021 heb ik inmiddels een verrassend lange lijst samengesteld. Alleen al de handeling om de lijst aan te vullen maakt me dagelijks blij. 

Ik houd trouwens ook lijsten bij van mooie woorden en gebeeldhouwde zinnen. Taal is voor mij een instant-blijmaker.

2. Fotoboeken

Ik word diep gelukkig van iets creëren, zoals het maken van een fotoboek. Sorteren, kiezen en een mooi ontwerp maken geven veel voldoening. Ik zie het als vormgeven van herinneringen. En ik voel veel dankbaarheid om al die mooie momenten weer terug te zien.

3. Mooie gesprekken

Al kunnen we lang niet iedereen live ontmoeten, we kunnen elkaar nog steeds wel online spreken. Bijna dagelijks voer ik zulke 1-op-1-gesprekken. 

Vaak verrassend diepgaand en intiem, dwars door het beeldscherm heen. En soms schuddebuiken we van het lachen.

4. Nieuwsgierigheid

De wetenschap dat er altijd wat nieuws te leren en ontdekken valt, houd mij enorm gaande. Ook al zit het tegen, je kunt altijd nieuwsgierig zijn: wat gebeurt hier? Wat kan ik hier zelf mee doen? Hoe kan ik het anders zien?

Kunst, natuurverschijnselen en natuurlijk ook mensen: ze brengen me in een staat van permanente verwondering. 

5. Levensverhalen

Als verhalenliefhebber zal dit laatste punt je vast niet verbazen: levensverhalen. Ik slurp ze op via films, documentaires, boeken en interviews. 

Laatst zag ik een prachtige documentaire over de Schilder en de Dief: twee levensverhalen die op een bijzondere manier met elkaar verweven raakten. De schoonheid van dit soort verhalen treft me diep.

Wat doe jij om de lichtvoetigheid te blijven voelen?


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.