Missie | Een video of podcast? Nee, eerst je verhaal
14 februari 2023 
3 min. leestijd

Missie | Een video of podcast? Nee, eerst je verhaal

Waar kan ik een training doen om een video of podcast te leren maken? Of hoe kan ik de SEO van mijn website verbeteren, zodat mijn boodschap makkelijker gevonden wordt op internet? 

Deze tekst is speciaal bedoeld voor sociaal ondernemers en koplopers met een missie. Dus als jij ook een missie hebt en jezelf bovenstaande vragen wel eens stelt, lees dan vooral even verder.

Het zijn logische vragen. Als je je boodschap wil verspreiden, dan zoek vaak naar kanalen om mensen te bereiken. Want zichtbaarheid is het toverstafje.

Dus je denkt:

  • Meer netwerken!
  • Een nieuwe/ betere website! 
  • Een SEO-specialist inschakelen! 
  • Een eigen magazine/podcast/videokanaal opzetten! 
  • Een prachtige feed creëren voor Instagram of Stories maken!

Allemaal uitstekende ideeën om meer mensen te bereiken met jouw idealen. Maar... daar start je niet mee als sociaal ondernemer, bevlogen koploper of boegbeeld. 

Want het begint met jouw eigen verhaal. 

Jouw visie, die heb je waarschijnlijk wel. Je bent tenslotte niet voor niets begonnen met je activiteiten om onrecht uit te bannen, een einde te maken aan ongelijke behandeling of jongeren weer aan het lezen te krijgen.

Daarmee heb je vaak al veel voor elkaar gekregen. 

Maar heb je ook een helder verhaal paraat? Dat verhaal waarom je doet wat je doet? Waarom mensen met je mee doen? Hoe jij het verschil wil maken? 

Je hebt 4 soorten verhalen nodig voor je missie:

1. Je profielverhaal voor je pitch, je website (de over-mij-pagina), je subsidie-aanvraag, je bidbook of je intro op je podcast.

2. Het tweede verhaal is het verhaal over je visie: wat je wil bereiken en waarom dat belangrijk is. 

3. Dan is er je signatuurverhaal: je persoonlijke verhaal waarom je missie zo belangrijk voor je is. 

4. Tot slot is er nog het veranderverhaal: het verhaal waarmee je schetst wat er mogelijk is als jouw missie uitgevoerd wordt.


Hiermee heb je voor elke gelegenheid het juiste verhaal paraat over je missie, je drijfveren en je aanpak, zodat je niet langer zomaar wat deelt zonder duidelijk plan. 

Als je je verhalen goed kent, werk je ergens duidelijk naar toe. Je weet glashelder je punt te maken.

Dan wordt het een eitje om verhalen te delen via podcast of video.

Samen vormen deze verhalen een hecht geheel, zodat jij jouw boodschap via ieder kanaal makkelijk voor het voetlicht krijgt. 

Het resultaat? Je sleept je subsidie soepel binnen, je community groeit gestaag door en je krijgt uitnodigingen om jouw visie op het podium te delen. 

Mensen snappen precies waarom ze met je mee willen doen. En je vertelt ineens veel gemakkelijker voor de microfoon van de podcast-interviewer over jouw missie en waarom die belangrijk is.

Kortom, je hebt niet eerst een training nodig voor een video of podcast. 

Het begint met de basis: het verwoorden van jouw boodschap in taal die blijft plakken. Verpakt in 4 onderliggende verhalen, waar je altijd op kunt voortbouwen.

Er is nog een ander geweldig voordeel van het werken vanuit je verhaal.

Door je verhaal word je ook verlost van het eeuwige zal-ik-wel-of-zal-ik-niet waar veel ondernemers mee worstelen. 

Zeker als je als sociaal ondernemer ongebruikelijke keuzes maakt en ongebaande paden bewandelt. Dikke kans dat je dan bijna bezwijkt onder de twijfel, bijvoorbeeld over wat de beste route is om een missie uit te voeren. 

Een samenhangend verhaal geeft rust. 

Want hierdoor zie je ineens de weg die voor je ligt, ook al moet die nog uitgekapt worden in de jungle. Je voelt dat het mogelijk is, zodat je erop durft te vertrouwen.

Juist daardoor ga je vliegen.

Meer weten?

Speciaal voor koplopers en sociaal ondernemers heb ik een nieuw mentorprogramma ontwikkeld met de naam Mission Possible. Daarbij begeleid ik je 1-op-1 bij het vormen van de hoofdboodschap en de 4 onderliggende verhalen, zodat jij je doelen met je missie weet te bereiken. 

>> Kijk hier of dit precies is wat jij zoekt: Mission Possible voor Koplopers.

Boek eerst een gesprek met mij om dit te onderzoeken. Dat vraagt een uurtje van je tijd; dat kan nooit kwaad, toch?

Op jouw bevlogen verhalen!


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.