Pesten laat diepe sporen na. Maar het levert ook wat op.
12 mei 2017 
1 min. leestijd

Pesten laat diepe sporen na. Maar het levert ook wat op.

Seksuoloog Ellen Laan was vorige week te gast in televisieprogramma College Tour. Daarin vertelde ze openhartig over haar jeugdjaren, waarin ze flink gepest werd. Haar verhaal maakte een intense indruk op mij: het getreiter laat diepe sporen na, maar levert ook iets op.

Ellen Laan werd bekend met met haar promotieonderzoek naar de seksualiteitsbeleving van vrouwen en is nu een van de meest vooraanstaande seksuologen ter wereld. 

Toch twijfelde ze of ze als 'kappersdochter uit de Kop van Noord-Holland' een volwaardige gast was in het televisieprogramma College Tour. Ze stemde toe, omdat ze wel heel graag over haar werk wil vertellen en vrouwen wil inspireren. 

Terecht, want haar optreden leidde tot een van de meest interessante uitzendingen van de afgelopen tijd. Met haar onderzoek, haar gedrevenheid en haar openheid over haar ziekte weet zij voor veel anderen het verschil te maken. 

Maar ze raakte me nog meer omdat zij openhartig vertelde dat zij als kind veel gepest en buitengesloten is.  

Ik heb in mijn jeugdjaren iets soortgelijks beleefd. Ik ben jarenlang buitengesloten, getreiterd en belaagd. Dat heb ik altijd grotendeels voor mezelf gehouden. Pas de laatste jaren durf ik er meer over te praten.

Extra bewijsdrang

Ellen heeft zich ontwikkeld tot een zelfbewuste vrouw, die zich kwetsbaar durft op te stellen. Maar het pesten en buitensluiten heeft haar wel gevormd: meer dan anderen heeft ze het gevoel dat ze zich moet bewijzen. Misschien heeft dat er mede toegeleid dat ze nu hoogleraar is. 

Bij mij heeft het pesten ook veel invloed gehad. Ik voelde me altijd een buitenstaander en hield me vaak verscholen. Geen wonder dat ik me daardoor niet gezien voelde zoals ik echt was. 

Daar heb ik veel last van gehad. Maar het heeft er ook toe geleid dat ik mijn observatievermogen (en dan vooral mijn vermogen om stemming en sfeer in te schatten) en het vermogen tot het stellen van vragen extra goed ontwikkeld heb.

Oprecht contact

Daarnaast voel ik me snel betrokken bij mensen die kwetsbaar zijn. Ik ben extra attent op het mechanisme van uitsluiting. Daarbij ben ik me goed bewust geworden van mijn drijfveren: ik wil echt en oprecht contact hebben met mensen, zodat er recht aan hen gedaan wordt. 

Bovenal is het mijn missie geworden om mensen via verhalen te laten zien zoals ze echt zijn. En het mooiste is: mensen delen vaak persoonlijke verhalen met mij, waar ik me enorm dankbaar voor voel. Van buitenstaander ben ik een vertrouweling geworden.  

De uitzending met Ellen Laan kun je hier terugzien: College Tour.

     

Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.