Vooruitblikken voor gevorderden
03 januari 2020 
1 min. leestijd

Vooruitblikken voor gevorderden

Wat zou jouw tien-jaar-oudere-zelf je nu te vertellen hebben? Rek je verbeeldingskracht op met deze oefening: vooruitblikken voor gevorderden.

De afgelopen dagen ben je waarschijnlijk al dik voorzien van de beste wensen voor het komende jaar.

Daar doe ik graag een schepje bovenop.

Je zou het ook vooruitblikken voor gevorderden kunnen noemen, want dit doet een beroep op je verbeeldingskracht. Ik wil je namelijk uitdagen om een tijdsprong te maken. Niet van een week, een maand of een jaar. Maar van een heel decennium! 

Want… wat als je een dezer dagen ook een mail met de beste wensen zou ontvangen van jezelf? Niet van de persoon die je nu bent maar van jezelf over tien jaar? Je tien-jaar-oudere zelf dus, die ouder, wijzer en milder is? 

Wat zou je toekomstige ik jou te melden hebben?

Als je een jaartje of tien ouder bent, kijk je waarschijnlijk met een andere blik terug op jouw persoon van nu. Misschien met mildheid. Of misschien met enige spijt: had je toen toch maar… 

Met deze gedachte-oefening geef je jezelf de gelegenheid om uit te zoomen. Daardoor zie je ook gemakkelijker wat er allemaal mogelijk is. 

Je boort bovendien de wijsheid aan van je innerlijke mentor. Door in je verbeelding even tien jaar verder te reizen, ben je in staat die kennis en ervaring naar boven te halen.   

Dus kruip in de huid van je 10-jaar-oudere zelf.

Het is januari, tien jaar verder. De jaarwisseling is net achter de rug. Er is in de media (wat dat dan ook mogen zijn) uitvoerig teruggeblikt op het voorbije decennium, de roaring twenties. En ook de nieuwjaarsnacht is weer roerig geweest.

Stel je voor wie je dan bent. 

  • Wat heb je meegemaakt? 
  • Hoe heb jij jezelf ontwikkeld?
  • Waar ben jij dankbaar voor? 
  • Welke opmerkelijke inzichten heb je opgedaan? 
  • Hoe zijn bepaalde keuzes dan uitgepakt? 
  • Prijs je jezelf omdat je een sprong gewaagd hebt? Of juist niet?

Schrijf dat in een mail aan jezelf in de huidige tijd (Het mag natuurlijk ook een fijne handgeschreven brief zijn, maar ik weet niet zeker of dat over tien jaar nog gepraktiseerd wordt.) Waar dient je jongere zelf zich op te richten? Wat moet je vooral niet vergeten? Waar kun je nu mee beginnen? 

En wens je jongere zelf dan vooral een geweldig nieuw decennium toe, vol mogelijkheden om te floreren. Op de toekomst.


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.