Speurwerk naar verhaallijnen: hoe je je eigen verhaal vangt
09 februari 2014 
2 min. leestijd

Speurwerk naar verhaallijnen: hoe je je eigen verhaal vangt

Mijn bedrijf Verhaallijnen bestaat precies vijf jaar. Dat is ook vijf jaar speuren naar focus, werkveld en drijfveren. Hoe je je eigen verhaal vertelt.

Ondernemer worden? Niets voor mij, dacht ik altijd. Een eenzaam bestaan op een zolderkamertje was mijn grote schrikbeeld. Ik deed het toch. Vlak nadat de economische crisis uitgebroken was, sprong ik in het diepe. 

Terugblikkend ben ik dankbaar over de keuze die ik in 2009 maakte om Verhaallijnen op te richten. Ik ben blij met alle ontmoetingen, groeisprongen en leermomenten die ik daardoor gekregen heb. 

Het mafste is: mijn belangrijkste werkplek is een zolderkamer. Ik heb me geen moment eenzaam gevoeld. De afgelopen jaren zijn er veel mensen geweest die van mij wilden weten hoe ze zelf die stap konden zetten naar een bestaan als zelfstandige professional. 

Dit had ik willen weten toen ik vijf jaar geleden begon met mijn onderneming:

1. Voed je geest met de goede dingen

Alles wat je leest, hoort en voelt is grondstof voor nieuwe ideeën. Voed jezelf dus met de goede voedingsstoffen.

Je hebt daarbij zelf de keuze of je gemaksvoedsel tot je neemt, comfortfood of Kukelecurry (een vreemdsoortig kipgerecht met curry-kokosnootsaus dat ik laatst spotte). Met te veel gemaksvoedsel kom je vast te zitten.

2. Schrijf het boek dat je zelf had willen lezen

Naast boeken voor opdrachtgevers heb ik twee nieuwe boeken geschreven: Toverballen voor het brein en Lenig Denken. Het zijn boeken die ik zelf had willen lezen, maar nergens vond. Alle tips zijn eigenlijk autobiografisch - en net als deze drie tips bedoeld voor mijn jongere zelf. 

Een boek schrijven over je vak levert ongelooflijk veel op. Bij aanvang denk je je bestaande kennis bijeen te brengen, maar het loopt uit op een zoektocht met nieuwe kronkelende zijpaden. Je geeft vorm aan je eigen leerproces en raakt nog grondiger thuis in je eigen interessegebied.

3. Leef je eigen verhaal

Dat verhaal verandert voortdurend, want er komen telkens nieuwe dingen op je pad. Het brengt mij vaak in vertwijfeling welke rol ik nu eigenlijk vervul. Ben ik schrijver, trainer, blogger, verhalenverteller, journalist? 

Of misschien toch ideeënmaker, conceptontwikkelaar of trendwatcher? Ik weet nu dat het antwoord niet komt; ik ben het allemaal. En misschien is het maar goed ook dat we niet in één verhaal te vangen zijn. 

We zijn een reeks stippeltjes die je via een lijntje met elkaar kunt verbinden. Het komt erop aan te blijven zoeken naar dat samenbindende lijntje. En dat verhaallijntje te leven. 

Juist die expeditie naar je eigen verhaal is interessant.

En wat dat verbindende lijntje betreft: het speuren naar onderliggende thema's, creatieve handtekeningen en verhaallijnen houdt mij gaande. 

Dat ik de Ideeënsafari bedacht is niet toevallig. En de naam die ik vijf jaar geleden voor mijn bedrijf bedacht evenmin...! 


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.