Missie l Penselen als toverstokjes
06 maart 2024 
2 min. leestijd

Missie l Penselen als toverstokjes

Wanneer Hetty van der Linden samen met straatkinderen aan het schilderen slaat, gebeurt er iets magisch. Ze moedigt de kinderen aan een penseel te pakken en vervolgens hun ogen te sluiten. 

Daarna roept ze op met deze 'toverstafjes' te zwaaien en groots te dromen. 

Na een paar minuten veranderen de toverstafjes weer in penselen. De kinderen dopen ze in plakkaatverf om op papier vast te leggen wat ze zojuist hebben gedroomd. Hun creaties laten zien waar ze naar verlangen: in nogal wat gevallen zijn het goedgevulde bordjes met eten. 

Als beeldend kunstenaar heeft Hetty haar missie gevonden.

Ze wijdt haar leven aan het ondersteunen van straatkinderen over de hele wereld. Van de drukke stadswijken tot afgelegen dorpen in landen als Argentinië, Zuid-Afrika en Bosnië, overal nodigt ze hen uit om hun dromen vast te leggen. 

Hetty laat hen niet alleen dromen en schilderen, maar gaat nog een stap verder. Want ze brengt kunstenaars van verschillende achtergronden samen om de kindertekeningen te verwerken tot prachtige collages. 

De waarde van een eenvoudige kindertekening kan op deze manier oplopen tot duizenden euro's. De opbrengst van de verkoop van deze kunstwerken vloeit rechtstreeks terug naar de lokale gemeenschappen voor het bouwen van scholen, speeltuinen bij weeshuizen, opleidingen en nog veel meer. 

Dromen werkelijkheid laten worden, dat is pas magie.

Mocht je eraan twijfelen of je als eenling het verschil kan maken, dan laat Hetty zien waar pionierswerk toe kan leiden. Dit kunnen we leren van haar hemelbestormende activiteiten: 

1. Pak de rol die jou het beste past 

Om iets groots tot stand te brengen heb je natuurlijk gedrevenheid nodig. Maar niet iedereen speelt dezelfde rol. Je hebt meerdere talenten, voorkeuren en vaardigheden nodig.

Ga daarom na in welke rol jij het meest effectief kan zijn.

Ben jij de visionaire pionier die nieuwe paden bewandelt? Of eerder de verbindende schakel die mensen met soortgelijke ideeën samenbrengt. Of de 'constructieve sloper' die niet-duurzame praktijken effectief weet af te sluiten?

2. Start met haalbare stappen 

Begin met kleine overwinningen die snel binnen te halen zijn en die tegelijkertijd de potentie hebben om grootschalige veranderingen teweeg te brengen. Kleine positieve acties zijn vaak aanstekelijke voorbeelden voor anderen. 

3. Breng een kettingreactie op gang 

Richt je op zaken waar je directe invloed op hebt, maar onderschat niet de kracht van je indirecte invloed.

Jouw invloed reikt niet alleen tot je directe kring, maar verspreidt zich ook onder hun connecties, en zelfs verder. Een krachtig voorbeeld kan een kettingreactie van positieve verandering teweegbrengen.

Hetty heeft een aanstekelijk verhaal waarbij anderen graag aanhaken. Kijk maar eens hier.

Met volharding en verbeeldingskracht, één penseelstreek tegelijk.

Heb jij ook een stuk gereedschap dat je kunt toepassen als toverstok?


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.