Ben jij van het team #grootdromen?
24 januari 2024 
2 min. leestijd

Ben jij van het team #grootdromen?

Durf jij groots te dromen en er voluit voor te gaan? Of ben jij van het team 'laten we het nog maar even aanzien?"

Grootse doelen kunnen angst inboezemen. Voor je het weet voel je je geïntimideerd. Je komt niet in actie, want je denkt dat het veel te hoog gegrepen is.

Of je blijft rondjes draaien en je zegt: ik doe het op mijn eigen tempo. Of: eerst zien, dan geloven.

Met onze vriendengroep dromen wij van een plek waar wij een gemeenschappelijk woonproject kunnen realiseren. Plannen genoeg: ecologisch,  energieneutraal, een knooppunt voor buurtinitiatieven, een voedselbos, een atelier, ruimte voor muzikale belevenissen en nog veel meer.

Ik zag allerlei beren op de weg. Te weinig geschikte locaties, te duur, te ingewikkeld…

Nee, dan liever een kleiner en veiliger doel. Met lagere verwachtingen hoef je je immers niet teleurgesteld te voelen als je die doelen niet haalt. En dat noem je dan een 'realistische kijk op de zaak'.

Toch is een Big Hairy Audacious Goal niet voor niets zo inspirerend. 

Big Hairy Audacious Goals (BAGH's) zijn doelen die bijna onmogelijk zijn om te realiseren. Ze stimuleren je juist om hoog te reiken en al je creativiteit aan te boren. Ze inspireren tot actie en geven energie.

Iedere dag een half uur wandelen is voor de meeste mensen een realistisch doel. Maar een droomdoel is veel uitdagender. Dan stel je je bijvoorbeeld voor om zo gezond mogelijk oud te worden, zodat je later als vitale negentiger nog met je (achter)achterkleinkinderen kan dollen.

Bovendien geven grote doelen meer betekenis aan je inspanningen. 

Het is niet dat simpele wandelingetje of een reeks taken die je uitvoert. Nee, ze raken aan de kern van wie je wilt zijn. Het 'waarom' achter je doel, daar zit knetter veel energie in.

Als je scherp voor je ziet welke grote doelen je wil bereiken, geeft dat ook brandstof om door te zetten. Dat zag ik bij een van mijn taalmaatjes, die vastbesloten was om geneeskunde te gaan studeren, terwijl ze als vluchteling geen diploma van het voortgezet onderwijs had.

Ze kreeg met een ongelooflijke reeks obstakels te maken voordat ze werd toegelaten tot het juiste onderwijs. De experts raadden haar aan om een meer haalbare opleiding te kiezen. Maar op geen enkel moment twijfelde ze aan haar hogere doel om arts te worden in een oorlogsgebied. Ik bewonder haar vastberadenheid enorm.

Wanneer je jezelf uitdaagt met een groot doel, stap je in een andere identiteit. 

Het dwingt je om te groeien, nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en een versie van jezelf te worden die in staat is dat grote doel te bereiken.

We hebben vorige maand een vereniging opgericht om onze woondroom te gaan realiseren! En het zou zomaar kunnen dat we al snel kansen krijgen om het daadwerkelijk te gaan uitvoeren.

Dus laat die angst je niet tegenhouden. The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams, zei Eleanor Roosevelt.

Ga de kant op die je voor ogen hebt en zie hoe ver je komt. 

Als je eenmaal weet dat je de goede richting te pakken hebt, kun je ook bepalen welke stappen daarbij passen.

Droom groot en zet daarna kleine stappen om het haalbaar te maken.

Wat zijn jouw grootste doelen en welke stappen wil jij zetten? Daar ben ik erg benieuwd naar!Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen.Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.