Creatieve levensplanning 3.0 | Boekbespreking
10 juli 2017 
2 min. leestijd

Creatieve levensplanning 3.0 | Boekbespreking

De tijd dat je de verantwoording voor jouw levensinvulling en loopbaan kunt afschuiven op leraren, werkgevers of anderen is voorbij. Je moet het zelf doen: werken, leren en sturing geven. Met het boek Creatieve Levensplanning 3.0 helpt Paul Ch. Donders je om je persoonlijke strategische ondernemings- of loopbaanplan te ontwerpen.

Ooit heb je gekozen voor een opleiding of een beroep. Maar zeg eens eerlijk: sluit dat nog steeds aan op je huidige wensen? Vervult die keuze nog steeds jouw eigen behoeften en die van de samenleving? 

Of dreigt er insluimergevaar? Dikke kans dat je aan de bak moet met je levenspad, al is het alleen maar om in te spelen op de snel veranderende wereld.

Je levensloop plannen, kan dat wel?

Je kunt in ieder geval je eigen koers uitzetten. Via dit doe- en denkboek daagt Paul Donders je uit om regelmatig je talenten, je persoonlijke doelstellingen en je prioriteiten weer opnieuw te bepalen. 

Volgens hem is het zinvol om elke vijf jaar te reflecteren op je persoonlijke keuzes en opnieuw vooruit te kijken. Aan de hand van deze bespiegelingen maak je een landkaart over hoe je je wilt ontwikkelen als professional, vriend en partner. 

Vandaar uit bedenk je scenario’s voor de komende vijf jaar met optimaal werkgeluk.

Wat maakt deze levensplanning tot een creatieve activiteit?

Dat zit vooral in het creëren van je eigen keuzemogelijkheden. En daar word ik enthousiast over. De schrijver spoort je namelijk aan om zelf achter het stuur plaats te nemen, je mogelijkheden vanuit een breed perspectief te verkennen en bij voorkeur ook groot en wild te dromen over alle mogelijkheden. Daarna ga je die dromen terugbrengen tot praktisch uitvoerbare scenario’s. 

De auteur brengt ook inzichten bijeen van uiteenlopende schrijvers en filosofen, van Hippocrates tot Daniël Pink en van Augustinus tot Victor Frankl. Hij bespreekt veerkracht, schoonheid, vriendschap en gezondheid, geïllustreerd met persoonlijke voorbeelden uit zijn persoonlijke leven. 

Daarmee wordt het boek een caleidoscoop van uiteenlopende inzichten die zich over alle levensgebieden uitstrekken.

Hoe zet je je talenten in?

Paul Donders gaat er vanuit dat ieder mens een sterk aangeboren verlangen heeft om zijn leven zinvol richting te geven. Het is niet genoeg om alleen maar je talenten met passie te combineren om een zinvol en succesvol leven op te bouwen. Je dient ook na te gaan hoe je je talenten inzet voor een zinvolle bijdrage aan je omgeving en de rest van de samenleving. 

Het sterke aan dit boek is dat Donders werk en privéleven niet scheidt, maar juist samenbrengt. Hoe kun je je werk zo inrichten dat je met meer energie van je werk en privéleven geniet? En hoe kan je privéleven meer energie opleveren, zodat je met plezier verder groeit in je werk en professionaliteit? 

Ook rekent hij af met de traditionele levensfases van leren, werken en het grote genieten na je pensionering. Wat hem betreft zijn leren, werken en spelen in alle stadia van het leven aanwezig. Tijdens je opleiding doe je werkervaring op of start je eigen bedrijf. 

Tijdens het werken blijf je tijd en geld investeren in je verdere opleiding. Tijdens werk en opleiding is er meer tijd om te spelen, reizen, sporten, met vrienden samen te zijn en vooral ook om te ontdekken.

En na je zestigste?

In je loopbaan volg je de weg van professionele ontwikkeling van leerling tot meester. Maar ook de meester kan nog doorgroeien tot kunstenaar of grootmeester. Veel mensen hebben nog tot hun negentigste mogelijkheden om uitermate productief te zijn. Dus ook als je ouder bent kietelt Donders je graag onder de kin om een nieuw levenswerk op te bouwen en opnieuw je eigen koers uit te zetten. Waar die koers dan naar toe leidt? Daar gebruik je natuurlijk je creatieve levensplanning voor.


 

Boekgegevens:

Creatieve levensplanning 3.0. Ontdek je passie, potentieel en perspectief door Paul Ch. Donders. Uitgave xpand edition, 2017. Het boek is onder meer verkrijgbaar bij Managementboek.nl.

Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.