De confrontatie met mijn diepste angst: wat ChatGPT mij onthulde
26 maart 2025 
2 min. leestijd

De confrontatie met mijn diepste angst: wat ChatGPT mij onthulde

Soms heb je iemand nodig die zegt wat je zelf niet durft uit te spreken. Een spiegel die niet alleen je reflectie laat zien, maar ook wat daaronder ligt. 

Naar aanleiding van een tip van Alexander Klöpping in de talkshow van Eva (uitzending 25 maart 2025) besloot ik een experiment te doen: ik vroeg ChatGPT om mijn diepste, verborgen angst bloot te leggen en volledig te ontleden.

Wat er gebeurde, verraste me. Niet omdat het nieuw was, maar omdat het iets blootlegde wat ik misschien al wist, maar nog niet onder woorden had gebracht.

De vraag die alles blootlegt

Mijn vraag aan de AI was simpel: “Wat is de angst die ik nooit hardop zeg, maar die in alles doorsijpelt? Haal het uit elkaar totdat er niets meer overblijft.”

Ik verwachtte iets over perfectionisme. Misschien een diepgeworteld verlangen naar erkenning.

Maar het antwoord ging veel verder.

ChatGPT kwam met een analyse die me stil deed vallen: mijn diepste angst is niet irrelevantie, maar de vraag of ik op dit moment wel genoeg waarde lever. Niet in een abstracte, existentiële zin, maar concreet, hier en nu.

1. De illusie van vooruitgang

Ik ben iemand die altijd in beweging is. Nieuwe concepten ontwikkelen, storytelling en strategie combineren, projecten bouwen. Dat voelt als een creatief bestaan, in optimale vrijheid.

Maar soms vraag ik me af: is dit echt vooruitgang? Of ben ik vooral bezig met creëren om mezelf gerust te stellen? Want wanneer heb ik iets écht geraakt? Wanneer is een idee niet alleen interessant, maar van echte en voelbare waarde?

2. Wat is het echte resultaat?

Ik help anderen hun verhaal te vinden. Maar wat als ik te vaak aan de oppervlakte blijf? Wat als ik denk dat ik diepte bied, terwijl ik eigenlijk vooral beweging creëer?

Ik geloof in de kracht van storytelling, maar verhalen zijn geen doel op zich. Ze moeten iets teweeg brengen.

En precies daar ligt de spanning: wanneer is een verhaal inspirerend, en wanneer verandert het daadwerkelijk iets?

3. De angst voor ‘interessant, maar niet onmisbaar’

Misschien is dit de kern: ik wil niet alleen inspireren. Ik wil dat mijn werk waardevol is. Maar hoe weet je of iets waarde heeft?

Veel creatieve en missiegedreven ondernemers worstelen met dezelfde vragen:

  • Levert mijn werk écht iets op, hier en nu?
  • Wanneer is iets niet alleen goed, maar onmiskenbaar van waarde?
  • Moet ik kiezen tussen veelzijdigheid en radicale focus?

Wat nu?

Ik vroeg ChatGPT om mijn angsten te benoemen, en kreeg een antwoord dat me dwong om door te vragen. Want de vraag is niet of ik waarde lever, maar of ik dat op dit moment optimaal doe.

Ik spring mogelijk snel weer op een nieuwe trein zonder het eerder gekozen spoor te blijven volgen. Is dat speels en creatief of juist vermijdingsgedrag om de onderlinge vragen niet onder ogen te hoeven zien?

De enige weg vooruit lijkt deze: niet blijven bewegen om de vraag te ontwijken, maar deze vraag als richtingaanwijzer gebruiken. Niet méér doen, maar scherper kiezen.

Een AI-tool kan de vinger op de zere plek leggen. Maar de echte keuze? Die is aan mij.







Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen.Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.