Pauwenpower | Hoe je écht mensen raakt en verbindt
19 februari 2024 
1 min. leestijd

Pauwenpower | Hoe je écht mensen raakt en verbindt

Zichtbaar zijn als een pronkende pauw.... hoor ik je al zuchten?

Je weet het heus wel: als je anderen wilt bereiken en bijstaan, dien je jezelf te laten zien. Je hebt immers een boek of workshop te promoten, of een belangrijke missie uit te dragen.

Maar… je wil zeker niet te veel aan zelfpromotie doen. 

Want als je ergens een hekel aan hebt, dan is het precies dát. 

  • Zelf in de schijnwerpers staan
  • Iets 'commercieels' moeten doen
  • Iets doen wat helemaal niet bij je past

Behalve presentatie-angst en video-angst heerst er ook een grote LinkedIn-angst. Hoe kom je daaruit?

Veel (kennis)ondernemers, trainers en coaches kiezen voor de veilige weg. Ze plaatsen mooie natuurfoto's, inspirerende quotes of andere creatieve Canva-ontwerpen. LinkedIn en Instagram staan vol met bijdrages zonder een betekenisvolle boodschap. 

Maar als je in je business met mensen werkt, dan kom je daar niet mee weg.

Te leeg, te hol, te niksig.

Want mensen willen weten wie jij eigenlijk bent voordat ze met je in zee gaan. Het is moeilijk om van anderen de bereidheid te verwachten om zich kwetsbaar op te stellen als je zelf niet open bent. 

Het is ook riskant om je verhaal dan maar door ChatGPT te laten oplepelen. Best handige tool, daar niet van. Maar het levert geen verhalen op met een onderscheidende waarde, waarmee je dieper contact maakt.

Deel liever een verhaal dat alleen jij kunt vertellen, op jouw unieke manier. Door jouw persoonlijke stempel erop te drukken, zodat je mensen echt raakt.

Het belangrijkste is daarom dat je leert hoe je een verhaal herkent. 

Vaak is dit een gebeurtenis die je zelf meegemaakt hebt en die symbool staat voor iets groters, dat andere mensen ook herkennen. Hiermee maak je een connectie met je publiek en voeg je waarde toe in de vorm van herkenning, een glimlach of een nieuw perspectief.

Zeker als je het op je eigen losse toon vertelt. Want hoe meer je je op je gemak voelt met je verhaal, hoe lekkerder het zal vallen. Met eigen voorbeelden ben je bovendien geloofwaardig en menselijk. 

Dit is zichtbaarheid op een natuurlijke manier, zonder duwen en trekken. Mensen komen uit eigen beweging naar te toe en willen met je samenwerken.

Als je vertrouwen toont in je eigen kwaliteiten, dan gebeurt er iets bijzonders: het werkt aanstekelijk op andere mensen. 

En daarmee wekt het ook vertrouwen bij anderen.

Het is net als die pauw, met zijn opzichtige staart. Zijn sleep van soms wel twee meter is super onhandig, maar hij weet zich toch veilig. Hij stapt zelfbewust rond, alsof er nergens gevaar dreigt.

Dus, laat je zien en spreid je vleugels. Wees zichtbaar jezelf.


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.