Iedereen heeft zijn duikplankmoment
24 mei 2021 
1 min. leestijd

Iedereen heeft zijn duikplankmoment

Mijn allereerste Verhalenmail schreef ik zo’n twaalf jaar geleden. Als houvast had ik diverse rubrieken bedacht, zodat het een mini-magazine werd met voor ieder wat wils.

Evengoed vond ik het bloedeng om de eerste Verhalenmail te sturen. Net alsof ik weer voor de allereerste keer van de duikplank moest springen. 

... Of ik mezelf hiermee te veel in de spotlights zou zetten.

... Wat familie en bekenden zouden vinden. 

.... Of ik wel voldoende inspiratie zou hebben (en daarom hamsterde ik alvast een leuke voorraad bij elkaar). 

De sprong viel enorm mee. Vrienden, bekenden en familieleden abonneerden zich meteen (en zij zijn er nu nog ?), en al snel volgden ook de eerste nieuwelingen. 

Deze landing gaf me vertrouwen. Wel moest ik de toon nog vinden. Eigenlijk wist ik niet voor wie ik precies schreef en wat het doel was. Ik had nauwelijks een aanbod voor mijn lieve lezers. 

Mijn stukken gingen over van alles en nog wat, net als een beginnende artiest die nog geen repertoirekeuzes heeft gemaakt.

Maar wat dan nog.

Het was niet perfect, maar het waren leerzame proefrondjes. Ik had er lol in en maakte ongemerkt veel schrijfmeters

Al doende is de Verhalenmail veel beter geworden. Inspiratie vinden is bij nader inzien helemaal geen probleem. Ook niet nu ik een deel van de lezers drie keer per week een Verhaalvriendenmail toestuur, de spin-off van de mail. 

Iedereen die iets opgebouwd heeft, stak ooit een eerste teen in het koude water. 

Of het nu een artiest is of een make-upinfluencer met miljoenen volgers, ieder klaterend succes begint met een klein ding. De hersenen laten zich graag leiden door kleine succesjes. Daarmee leid je ze af van de angst voor dat bibberende begin.

Zo’n eerste sprong is vaak ook het begin van een verhaal.

En daarom is het ook zo interessant om als verhalenvanger te vragen ‘wat was de eerste keer dat je...’ De eerste blog. Het eerste onderdeel van een opmerkelijke verzameling. De eerste grote reis: allemaal mijlpalen waar een verhaal aan vastgeknoopt zit. 

Mijn Verhalenmails hebben me veel gebracht. Ik heb mooie contacten opgebouwd met de verhaalvrienden. Ik krijg veel spontane reacties en mooie suggesties. En het is de robuuste basis geworden onder mijn bedrijf. Wil je iets groots teweeg brengen, begin dan klein. 

Bij het duikplankmoment.


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.