Eigen stem | Een beetje genialiteit van Albert, Georgia of Leonardo
20 december 2021 
2 min. leestijd

Eigen stem | Een beetje genialiteit van Albert, Georgia of Leonardo

Ik hou van verhalen over creatieve uitblinkers: kunstenaars, wetenschappers, uitvinders en wat al niet meer. Super geniale persoonlijkheden als Leonardo da Vinci bijvoorbeeld. Of anders een Georgia O'Keeffe, een Albert Einstein of een andere geniale geest.

Hun verhalen zijn fascinerend. Maar ik houd ook verhalen over mensen van nu, zoals Merlijn Twaalfhoven en zijn Turnclub. Mensen die een gemeenschap opbouwen, een eigenzinnig pad kiezen om hun idee groot te maken of met succes een onderneming leiden. 

Ik noem ze creatieve hoogvliegers. 

We kunnen veel van hen leren. Ook als je zelf niet zo'n supertalent hebt. Want niet iedereen hoeft een Leonardo da Vinci, Merlijn Twaalfhoven of een Georgia O'Keeffe te zijn. 

Wel kun je uit hun levenswijze en manier van werken ontzettend handige aanwijzingen destilleren om zelf geweldige dingen neer te zetten. Want wat zij gemeen hebben is het volgende: 

Ze kennen hun eigen creatieve gebruiksaanwijzing. 

Op die manier weten zij precies welke stappen je zetten om te beginnen, ideeën op te doen en de eindresultaten neer te zetten waar ze van dromen. 

Er is namelijk geen olifantenpaadje om snel iets belangrijks in de wereld te zetten. Creatieve mensen weten dat. Hoe graag je dat ook zou willen, er is geen kant-en-klaar recept dat altijd garanties biedt op succes. 

Je zult die weg zelf moeten vinden en tot een begaanbaar pad maken.

En dat gaat met vallen en opstaan. Ga daarom voor de langere termijn met je doelen, dromen en talenten. Dat vraagt tijd, maar dan kun je uiteindelijk wel het verschil maken. 

Een kristalhdelder doel helpt enorm als je tot de beste creatieve resultaten wilt komen. 'Een bijdrage leveren aan de maatschappij’ is te vaag, net zoals ‘meer vrijheid hebben’. Het is superbelangrijk om je doel concreet te maken, zodat je ergens naartoe werkt. 

Vervolgens help je jezelf vooruit als je werkt vanuit je eigen nieuwsgierigheid, want ook de reis er naartoe is de moeite waard. 

Vraag jezelf af wat ergens interessant aan is. Bedenk hoe je ervan groeit of je iets nieuws leert. En verwonder je over wat er daarna gebeurt. 

Tot slot moet je je creatieve werk als iets belangrijks beschouwen. 

Dat vraagt om commitment. De kans dat je het daadwerkelijk doet, groeit als kool als je iets iedere keer op dezelfde plek en op hetzelfde tijdstip doet. Het is nu eenmaal moeilijker om tegen jezelf te zeggen ‘ik sla een keer over’ als je een vast tijdstip voor hebt bepaald. 

De meeste mensen passen zich als een kameleon aan hun omgeving aan. Ze doen wat van hen verwacht wordt en leiden een kabbelend leven. 

Het is echter de vraag of ze daarmee trouw zijn aan zichzelf. Daardoor hebben ze nogal eens last van een energielek, waardoor er veel minder uit hun handen komt dan mogelijk is. 

Volg liever je eigen weg, ook als dat een pad is dat nog nooit eerder bewandeld is. Koplopers zijn geen doorsnee mensen die achterover leunen. Ze weten dat hun verhaal zich onderscheidt van anderen. 

Dus deel je ideeën, je werk en je talenten.

Werk vanuit je persoonlijke betrokkenheid, je eigen stijl en je superkrachten in je zone of genius. En inspireer met je eigen fascinerende verhaal.







Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.