Tijd voor storyscrolling: als je je verhaal opnieuw tegen het licht houdt
24 februari 2021 
2 min. leestijd

Tijd voor storyscrolling: als je je verhaal opnieuw tegen het licht houdt

Het project waar ze aan werkte, viel bij nader inzien vies tegen. Waar ze gewoonlijk borrelde en bruiste, vond ze haar werk nu ronduit saai. Het allerlastigst vond ze het gemis aan de geluiden van werkende mensen om haar heen, waar ze zo goed op gedijde.

Toen Eva me dit verhaal vertelde, zag ik hoe moe ze was. Eigenlijk zou ze deze online coachsessie liever uitstellen, want ze voelde een gillende hoofdpijn opkomen. Toch begon ze te vertellen over haar werk met ingewikkelde werkafspraken. Daar vond ze wat van.

Dat leek echter nog niet het echte vraagstuk waar ze mee worstelde.

Tijd voor storyscrolling.

storyscrolling

Wat was het verhaal dat ze aan zichzelf vertelde? Hoe ben je eigenlijk in dit werk terecht gekomen, vroeg ik haar. Ze vertelde over haar loopbaan met veel wisselende functies en branches.

Ze had nog nooit gesolliciteerd, maar was altijd gevraagd voor een nieuwe functie. En zo was ze keer op keer van het ene in het andere werk gerold.

Vertel dit verhaal nou nog eens een keer, maar dan vanuit het perspectief dat je zelf aan het stuur hebt gezeten, daagde ik haar uit.

Ze vertelde het hele verhaal opnieuw.

Nu benadrukte ze hoe ze diverse keren doelbewust gekozen had voor een overstap. Al was een wisseling niet altijd haar eigen idee geweest, ze had wel steeds haar randvoorwaarden gesteld.

Nu de sluiertaal weggetrokken was, fleurde ze helemaal op. Hoe is het voor jou om vanuit dit perspectief te vertellen, vroeg ik haar. Heel natuurlijk, reageerde ze meteen. Zeker niet geforceerd of kunstmatig. Dit klopte.

Door deze vorm van storyscrolling zag ze ineens iets anders.

Natuurlijk miste ze haar collega's om zich heen, maar vooral besefte ze dat ze haar eigen rol te klein gemaakt had. Het was tijd om te gaan staan voor wat ze waard was en niet langer zichzelf in de wegkwijnende positie te zetten.

Herkenbaar voor jou? Hoe vertel jij je verhaal als je er langzaam doorheen scrolt en een ander perspectief kiest? Als je hierover meer wilt weten, lees dan mijn boek Jongleren met Vermicelli.

En mis je misschien ook de kantoorgeluiden? Dan gaat je  dit vast blij maken.


Over de schrijver
Jij bent de creator van je eigen verhaal. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij als multitalent een popcornhoofd vol ideeën hebt en overal mogelijkheden ziet.Ik werk met mensen die zich niet langer klein willen houden, maar groter willen groeien. Persoonlijk en met je vak. Ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring.Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en niet te vergeten jouw missie. Jouw hogere doel, waarvoor jij het allemaal doet. Ik zie snel de rode draad en geef je helderheid.Ik help je om je verhaal te leven: van woorden naar daden. Dat doe ik door middel van coaching, online programma's en vaak ook met mijn eigen pen.