Tijd voor storyscrolling: als je je verhaal opnieuw tegen het licht houdt
24 februari 2021 
1 min. leestijd

Tijd voor storyscrolling: als je je verhaal opnieuw tegen het licht houdt

Het project waar ze aan werkte, viel bij nader inzien vies tegen. Waar ze gewoonlijk borrelde en bruiste van levenslust, vond ze haar werk nu ronduit saai. 

Toen Eva me dit verhaal vertelde, zag ik hoe moe ze was. Eigenlijk zou ze deze coachsessie liever uitstellen, want ze voelde een gillende hoofdpijn opkomen. 

Toch begon ze te vertellen over haar werk met alle ingewikkelde werkafspraken. Daar vond ze wat van. Maar dit leek echter nog niet het echte vraagstuk te zijn waar ze mee worstelde. 

Tijd voor storyscrolling.

storyscrolling 

Hoe ben je eigenlijk in dit werk terecht gekomen, vroeg ik haar. Ze vertelde over haar loopbaan met veel wisselende functies en branches. Nog nooit had ze gesolliciteerd. Hoefde ook niet, want ze was altijd gevraagd voor een nieuwe functie. En zo was ze keer op keer van het ene in het andere werk gerold. 

Nu was ze zzp'er. Ze keek er verbaasd bij.

Vertel dit verhaal nou nog eens een keer, maar dan vanuit het perspectief dat je zélf aan het stuur hebt gezeten, daagde ik haar uit. 

Ze vertelde het hele verhaal opnieuw. 

Nu benadrukte ze hoe ze diverse keren doelbewust gekozen had voor een overstap. Al was een wisseling niet altijd haar eigen idee geweest, ze had wel steeds haar randvoorwaarden gesteld. 

Ik zag haar opfleuren. Deze versie voelde heel natuurlijk, reageerde ze. Zeker niet geforceerd of kunstmatig. Dit klopte. 

Ineens besefte ze dat ze vaak in sluiertaal praatte over haar verdiensten. En dat ze haar eigen rol kleiner had gemaakt dan nodig. 


Hoog tijd om te gaan staan voor wat ze waard was: een expert met veel ervaring. En hoogste tijd om zichzelf niet meer in de wegkwijnende positie te zetten, maar haar plek als senior in te nemen. 

Hoe vertel jij je verhaal als je er langzaam doorheen scrolt en een ander perspectief kiest? Als je hierover meer wilt weten, lees dan mijn boek Jongleren met Vermicelli

Veel inspiratie gewenst!

Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.