Over Jou | Gooi het eens over een andere boeg
17 oktober 2022 
1 min. leestijd

Over Jou | Gooi het eens over een andere boeg

Stel je even voor. Je wilt iets schrijven over leiderschap en de invloed op vitaliteit van medewerkers. Daar gaat jouw vak namelijk over.  Het kan ook je tegendraadse visie zijn op de rol van ouders in het onderwijs. Of de duurzame manier waarop jij interieurconcepten ontwerpt.

Maar je voelt zelf ook wel aan dat dit geen lekker leesbaar verhaal wordt. 

Niet vanzelf, in ieder geval.  Je voelt kramp, waarmee je jezelf in de weg zit.

Dus schuif je dit klusje voor je uit. Alweer. 

Geldt dit voor jou? Dan heb ik een mooie tip voor je: gooi het eens over een andere boeg. 

Zoek een recente (liefst zelfgemaakte) foto op je mobiel. Kies een foto die een gevoel bij je oproept. Verwondering. Verbinding. Boosheid.

Gevonden? 

Beschrijf wat je op de foto ziet. Noteer het gewoon even.

Zijn er ook geluiden bij? Geuren? Kleuren? Vormen? Hoort er een verhaal bij? 

Schrijf alle invallen op.

Als ik deze oefening doe in mijn trainingen, weet iedereen wel iets boeiends te vertellen over een foto. De ene keer is het een anekdote in het gezin. De andere keer plopt een dierbare herinnering op.. Of er komt een recente ergernis naar boven. 

Verbind nu dit verhaal met jouw thema, zoals 'leiderschap en de invloed op vitaliteit'. Heeft die ergernis daar misschien toch mee te maken? Was er wel sprake van leiderschap? Zo ja, hoe? 

Het lijkt nogal gezocht. 

Toch werkt het, merk ik keer op keer. Er worden ineens allerlei draadjes gespannen. Een abstract gegeven als vitaliteit krijgt beeld, geluid en geur. Het wordt een beleving in 3D. 

Dat is wat je wilt. 

Gebruik deze tip ook eens als je de volgende keer gaat werken aan je profieltekst of je tekst op je Over Mij-pagina op je website (je weet wel, die pagina die in de vergetelheid geraakt is). Dikke kans dat je tekst ineens stukken levendiger wordt. Het valt samen met wie je echt bent.

Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.