Graashonger en het gebrek aan focus
20 juli 2023 
2 min. leestijd

Graashonger en het gebrek aan focus

Ben jij ook bloed-nieuwsgierig naar de meest uiteenlopende onderwerpen? Heb jij ook een bonte rij verzamelingen en wissel je vaak van hobby? En worstel je als gevolg daarvan structureel met een gebrek aan tijd om al je plannen uit te voeren?

Dan heb jij graashonger. 

Bij mij kwam die honger als een malle op gang toen ik leerde lezen.

De dorpsbibliotheek had geen grote jeugdafdeling, dus ik was er snel helemaal doorheen. Vervolgens ontdekte ik de Griekse mythologie en meteen ook de mythische verhalen uit de Chinese geschiedenis van een paar duizend jaar geleden. Fascinerend.

Toen ik eenmaal bezig was, pakte ik de eigentijdse Chinese geschiedenis ook even mee. Zo kwam ik hink-stap-sprong in de Chinese Culturele Revolutie terecht met al zijn propaganda en gigantische ontberingen. Ik was twaalf jaar.

Zo ging het eigenlijk altijd: ik wilde alles weten over de meest uiteenlopende onderwerpen en viel dan van de ene interesse in de andere. Van paddestoelen via politiek naar Pippi Langkous.

Ik dacht dat het raar was om creatief, leergierig en slim te zijn. 

Daarom hield ik me in. Ik vertelde als brugklasser al helemaal niet dat ik thuis alles las over Griekse en Latijnse mythologie en dolgraag naar het gymnasium wilde. Ik durfde niet te zeggen waar al mijn interesses naar uitgingen, uit angst dat het allemaal niet begrepen zou worden.

Mijn cijfers in de brugklas waren niet geweldig, want het kostte me grote moeite om te landen. Het lukte gelukkig wel om tot het gymnasium toegelaten te worden.

Toch was ik ook daar nog steeds op mijn hoede of mensen me wel begrepen. En of ik niet te veel was, te intens, te diepgravend, te breed, te overdreven, te dwarsverbanderig, te wild of te uitvoerig.

We krijgen vaak mee dat er maar één ding is dat je het allerliefste doet en dat je moet kiezen. Dat je het niet allemaal mag willen. Dat je maar één ware passie of talent hebt en dat je echt een focus moet kiezen.

Niemand vertelt je dat je al die interesses gewoon mag uitleven in alle bonte kakofonische veelzijdigheid. Dat het juist geweldig is om al die dwarsverbanden te zien. En dat je gekkigheden je - voor de juiste mensen - geweldig aantrekkelijk maken.

Wat enorm helpt is dat je je eigen gebruiksaanwijzing kent en je creatieve voorwaarden om helemaal te doen en te zijn wie je bent.

Ik heb ook mijn eigen leefregels geformuleerd. Ze lijken op de creatieve voorwaarden, maar ze zijn nog wat breder. Misschien herken jij er een stel.

Ter inspiratie en - zo je wilt - ter overname: 

  • Doe het uit liefde en uit nieuwsgierigheid. En zie verder wel hoe het loopt. Jezelf verwonderen en er lol in hebben, dat is al veel!
  • Kijk wat er wel kan. En vaak is dat niet of het een of het ander, maar allebei.
  • Ik doe niet echt aan weekendrust, maar ook niet aan volle werkdagen.
  • Houd vertrouwen. Als het spannend wordt, zeg ik tegen mezelf: ik ga ervoor en vertrouw erop dat het goed komt.
  • Soms voelen alle activiteiten als een bijeengeraapt zootje, maar op een hoger niveau blijkt het wel degelijk te kloppen.

Ik weet inmiddels wat ik wil. Het geeft me diepe voldoening om vol aan te staan.

Wil jij ook je creatieve veelzijdige vermogens aanboren en ontdekken wie jij werkelijk bent?

De zomer is perfect om stil te staan bij je dromen en weer te gaan bruisen van energie. En om te ontdekken hoe jij daaraan het beste vorm kan geven.

Een goede eerste stap is om je gewoon eens te verwonderen over dat wonderbaarlijke hoofd van je. En mocht je meer willen, vraag dan een gratis gesprek aan, dan praten we er (vrijblijvend) over door!


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen.Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.