Pijlers voor de toekomst: haken slaan in de modder
08 april 2020 
2 min. leestijd

Pijlers voor de toekomst: haken slaan in de modder

Hoe vind je nieuwe pijlers voor de toekomst? Op zoek naar (nieuw) houvast als je toekomstige werk op losse schroeven staat.

Het is alweer weken geleden dat je je kinderen van half negen tot drie naar een gebouw kon brengen dat 'school' heette. Ouderen waren mensen die je gewoon thuis kon opzoeken. Als kapper, trainer, nagelstylist, artiest of cafébaas had je nog geen 'verboden beroep'. 

Zo goed en kwaad als het kan, maken we er het beste van. Met FaceTime-diners, balkonsolidariteit, ellebooggroeten, winkelprotocollen en raamzwaaien (allemaal mooie woorden uit het Coronawoordenboek). 

Ik heb zelf inmiddels een ritme gevonden waarbij ik me lekker voel. Ik wandel dagelijks minstens een uur, doe al mijn sessies via videobellen en voel meer rust. 

Ondertussen gaan de gedachten alweer uit naar straks, als we misschien weer de draad van het gewone leven voorzichtig kunnen oppakken. Wat zijn jouw pijlers voor de toekomst?  

Hoe het post-coronale tijdperk eruit ziet weten we niet.

Als deze periode ons één ding duidelijk maakt, dan is het wel dat oude zekerheden op losse schroeven komen te staan. Nog meer dan voorheen merken we dat vertrouwde dingen zomaar uit onze handen glijden. 

De internationaal bekende trendforecaster Lidewij Edelkoort bepleitte deze week in VPRO Tegenlicht een Big Reset, oftewel een frisse herstart. "Dit is een tijd met minder ruis, meer rust, alsof je het eindelijk kunt zien", zegt Edelkoort. 

Dat geldt ook voor ons werk. In deze tijd dien je je jezelf en je werk opnieuw tegen het licht te houden. Misschien dien jij je business om te gooien, tijdelijk of helemaal. Misschien schuilen er ook kansen in deze periode, omdat mensen nu juist gemakkelijker openstaan voor wat jij te bieden hebt. 

Voorspellingen doen is lastig in een tijd met weinig houvast. Het is haken slaan in de modder.

Het beste houvast vind je daarom in jezelf.

Je bent namelijk de schrijver van je eigen toekomstverhaal. Een betekenisvol leven - nu en straks - begint met een verhaal over je eigen identiteit. Dat draait om de vraag waarom je doet wat je doet. Om het vuur terug te vinden waarom je ooit begonnen bent en dat opnieuw aan te wakkeren. 

In mijn boek Jongleren met Vermicelli lees je daar nog veel meer over. Start met het benoemen van je eigen waarden, want dat zijn de bouwstenen die jou zekerheid en zelfvertrouwen verschaffen. 

Het zijn pijlers waar je je toekomstige verhaal op gaat bouwen.

Gebruik deze drie pijlers voor de toekomst:

Pijler 1: Verhaalkracht

  • Waarom ben je in dit beroep terecht gekomen?
  • Wat is jouw persoonlijke inkleuring van jouw vak?
  • Wat streef jij altijd na in jouw vak?
  • Wat is voor jou van de grootste waarde?
  • Wat wil jij uiteindelijk voor elkaar krijgen?

Pijler 2: Uitvoeringskracht

  • Hoe voer jij je werk het beste uit om impact te bereiken?
  • Wat en wie heb je daarvoor nodig?
  • Hoe krijg jij mensen mee?

Pijler 3: Speelkracht

Het zijn vragen die je op je in moet laten werken. Vragen die je misschien in deze periode vanuit een nieuw perspectief moet bezien. Stap voor stap borrelen dan de nieuwe inzichten naar boven. 

Ik wens je hierbij veel succes.

Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.