Meer JOU in tijden van kunstmatige intelligentie
20 april 2023 
2 min. leestijd

Meer JOU in tijden van kunstmatige intelligentie

Als er één ding cruciaal is om mensen te inspireren of hun gedrag te veranderen, dan is het wel taal. 

Je missie en je strategie kunnen nog zo goed zijn, zonder de juiste woorden doen mensen niet mee. Pas als mensen zich kunnen verbinden met jouw verhaal, komen ze in beweging. 

Met de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) en de toepassing van geavanceerde algoritmen wordt het steeds gemakkelijker om teksten te schrijven. 

Ook storytelling kan veel sneller en slimmer met AI. 

Deze AI-tools leveren meestal foutloze en efficiënte teksten op. Tegelijkertijd zijn ze ook standaard en voorspelbaar. Ze missen een persoonlijke touch.

Iedereen kan met AI-tools goede teksten laten fabriceren.

Als schrijver is het daarom belangrijker dan ooit om je te onderscheiden. Niet alleen met krachtige inhoud of soepel geschreven zinnen, maar ook je eigen stem. Je eigen blik op de wereld, je taalgebruik en je emoties

Hoe meer je je eigen persoonlijkheid erin gooit, hoe unieker je tekst. 

Je warmte moet erin zitten. Je nestgeur.

Deze persoonlijke stem maakt je teksten aantrekkelijker en memorabeler. Het helpt om je boodschap te onderscheiden van die van anderen en een blijvende indruk achter te laten bij je lezers.

Daarmee creëer je niet alleen een unieke uitstraling, maar kun je ook waardevolle relaties opbouwen met mensen. Banden die veel verder gaan dan de standaard interacties.

Hoe geweldig is het als mensen allereerst jouw mail openen of het liefst jouw column als eerste lezen.

Daardoor deel jij wat je te zeggen hebt, omdat alleen jij het op die manier kan brengen. 

Hoe dan?

  • Schrijf alsof je een informeel gesprek voert. Gebruik daarbij woorden die je ook in het dagelijkse leven in je gesprekken strooit. Doe bijvoorbeeld alsof je het tegen een goede vriend of vriendin hebt.
  • Laat emoties toe in je teksten. Toon je enthousiasme, je betovering en je frustraties in je woorden. Op die manier laat je zien wie je bent als persoon en maak je het gemakkelijker voor lezers om zich met jou te verbinden. 
  • Deel anekdotes, ervaringen en lessen die je hebt geleerd in je leven. Door deze verhalen ervaren je lezers een directe verbinding met jou als persoon. Ze herkennen het, waardoor je meteen een band creëert. 

Het vergt wel tijd, oefening en bovenal lef om jezelf bloot te stellen in je teksten en hiermee zichtbaar te zijn. Het vraagt vaak ook om meer kwetsbaarheid.

Maar het resultaat is de moeite waard: een pure en onderscheidende stem, waarmee je het hart raakt én je stukken daadwerkelijk gelezen worden.

En wil je AI-tools op een slimme manier inzetten in je teksten, zodat je verhaal nog meer 'jou' wordt? 

Vraag ChatGPT dan om op te treden als je persoonlijke schrijfcoach. Deel je tekst en vraag feedback. Wonderbaarlijk waar ChatGPT de vinger op weet te leggen.


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.