Pak je drie durfminuten
15 mei 2017 
3 min. leestijd

Pak je drie durfminuten

Hoe oefen je op een effectieve manier invloed uit met je werk, zodat je je doel bereikt? Drie minuten durf is genoeg om het balletje jouw kant op te laten rollen.

Misschien zit bij jou alles tegen in je werk. Je teamleider neemt telkens de verkeerde beslissingen of begrijpt niet wat er echt gedaan moet worden. Het computersysteem heeft voortdurend kuren. 

Je collega's of samenwerkingspartners hebben het gillend druk en kunnen niets van je overnemen. 

Je hebt bemoei-bazen en te veel knellende regels. Je opdrachtgever knijpt je uit.

Daardoor krijg jij weinig gedaan

Van het droomplan dat je voor ogen hebt, komt nauwelijks iets terecht. Je missie raakt in de verdrukking. Of je kunt weinig doen met de idealen waarom je ooit voor dit werk gekozen hebt. Je voelt je gevangen in een onmogelijke houdini-act en je raakt lusteloos en gefrustreerd.

Waarom doe je het eigenlijk nog?

Anderen doen van alles fout en die anderen kun jij immers niet beïnvloeden. Jij kunt alleen afwachten totdat het beter gaat: totdat er een andere baas komt, totdat het beter gaat met de economie, totdat je voor betere opdrachtgevers kunt gaan werken... 

Of... heb je ook een andere keuze? 

Kun je zelf het heft in handen nemen en daarmee invloed uitoefenen? En hoe kun je daarmee zelf een spelbepaler worden? 

Gelukkig kun je je eigen durfspieren trainen.

Tip 1: Maak je probleem klein

Als je je druk maakt over factoren die je zelf niet in de hand hebt, maak je het probleem eigenlijk heel groot. De kans dat je daardoor gefrustreerd raakt, is aanzienlijk. De kunst is om de kwestie juist klein te maken (en je invloed groot). 

Dat doe je door alleen dingen te doen waar je wel zelf invloed op hebt en je eigen ruimte te benutten. Hiermee rek je meteen je leercurve verder op.

Tip 2: Draag resultaten uit

Je verwerft ook invloed door stapsgewijs de resultaten uit te dragen die je met je werk bereikt. Geef bekendheid aan jouw aanpak en jouw visie. Schrijf bijvoorbeeld blogs of geef op een andere manier bekendheid aan de impact van je werk. Verweef de bijbehorende verhalen in al je activiteiten. 

Start een eigen (creatief) project. Want als je iets in de wereld wilt zetten, moet je erover vertellen: ga dus publiceren, praten of presenteren. Kies voor de manier die het beste bij jou past.  

Tip 3: Durf het (drie minuten is genoeg)

Verzamel de moed om kleine stappen te zetten. Dan kan het snel gaan. 

Neem bijvoorbeeld Dorine. Ze wilde een experiment doen op haar werk, waarmee ze veel betere resultaten wilde bereiken voor hun cliënten. Maar haar teamleider blokkeerde dat steeds. Ze besloot rechtstreeks naar haar directeur te stappen. Dat vond ze vreselijk spannend, maar op een zeker moment deed ze het toch. 

Dit is wat ze tegen zichzelf zei: drie minuten durf is genoeg. 

Ze klampte de directeur nogal onverhoeds aan toen ze hem in de gang voorbij zag lopen. Daardoor schoot hij in de lach, maar hij was meteen geïnteresseerd. 

Tot haar grote verrassing zei hij dat hij nog op zoek was naar een voorbeeldproject en dat hij haar experiment daarvoor wel wilde gebruiken. Dorine was superblij. Want zo stuiterde het balletje verder. 

Ze raakte bekend om haar vernieuwingslust. Op een zeker moment werd er gezegd dat ze haar moesten vragen voor een bijzondere opdracht of het innovatieteam. Ze kwam in een positie dat er naar haar geluisterd werd.

Zo kan het ook met jouw wensen gaan

Stap voor stap wordt jouw invloed steeds groter. Ze vragen je om mee te denken. Je gaat misschien een workshop geven over je werk of ergens een presentatie houden. Als er een interviewkandidaat nodig is, noemen ze jou. En dan ben jij ineens de collega of ondernemer die allemaal gave dingen doet en bijzondere resultaten behaalt.

Rek je eigen ruimte op

De mogelijkheden om invloed uit te oefenen zijn vaak groter dan je denkt. We leven namelijk steeds meer in een improvisatiesamenleving, waarin iedereen moet inspelen op snelle veranderingen.

Rek het elastiek op, zoals de mogelijkheden om je werk te vormen naar je eigen talenten. Doe je werk voortreffelijk, houd je omgeving klaagvrij en durf je werk te presenteren. 

Dat levert je iets bijzonders op: zeggenschap, het gevoel dat je werk ertoe doet én de wetenschap dat je het leven leidt dat echt bij je past. Je eigen verhaal leven: laat dat balletje jouw kant oprollen met drie minuten dapperheid. 

Veel succes!  

Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.