Hoe je je favoriete inspiratiemethode vindt
30 december 2010 
1 min. leestijd

Hoe je je favoriete inspiratiemethode vindt

Wat is een gemakkelijke manier om snel nieuwe ideeën op te doen? Weten wat jouw favoriete inspiratiemethode is!

Enkele jaren geleden schreef ik als journalist iedere veertien dagen een rubriek voor onze krant met persoonlijke observaties en commentaar op actuele politieke gebeurtenissen.

Meestal had ik zoveel Kamerdebatten, bijeenkomsten en persconferenties bijgewoond, dat ik geen gelegenheid had gehad om na te denken over het vullen van de rubriek.

Op donderdagavond had ik nog geen enkel idee. Terwijl vrijdagochtend om 12.00 uur de deadline was.

Ideeën stromen binnen

Toch wist ik elke vrijdagochtend mijn eindredacteur te verrassen met de tijdige aanlevering van mijn bijdrage. Hoe dat kon? Tien minuten douchen! Terwijl het warme water over me heen stroomde, vulde mijn hoofd zich haast vanzelf met zinnen.

Direct na het douchen schreef ik het hele verhaal direct op een stuk papier.

Daarna hoefde ik deze eerste versie alleen maar over te typen en te polijsten.

Misschien ga jij ook onder de douche staan of heb jij een andere plek of manier, die voor jou goed werkt.

Een bevriende vormgever staat bijvoorbeeld 's morgens om zes uur op, omdat zijn kinderen vroeg naar school gebracht moeten worden. Na thuiskomst kruipt hij nog een half uur zijn bed in. Als hij opstaat, beginnen de ideeën te stromen en kan hij aan het werk.

De kunst is om je van die plek of manier bewust te zijn

Dat gebeurde ook met de vrouw, die mij onlangs om een makkelijke manier vroeg om snel op nieuwe ideeën te komen. Ik noemde wandelen en fietsen. Want ook beweging is een uitstekende manier om ideeën te laten stromen.

Dat herkende de vragenstelster ogenblikkelijk: "Ja, tijdens het hardlopen heb ik al mijn hypotheekperikelen opgelost!"

Ik weet nu zelf dat een douchebeurt mij altijd een nieuw idee oplevert als ik even vastzit of nieuwe inspiratie nodig heb.

Dus je snapt al waar het idee voor deze blogpost tot stand is gekomen.


Meer inspiratie nodig? Lees hier over 63 manieren om op nieuwe ideeën te komen.

Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen.Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.