Richt de wereld in naar je eigen zin... Wie wil dat niet? De zeven sprankelende lessen van Pippi Langkous voor meer creativiteit in je leven.
Met haar levenslust, haar onnavolgbare logica en haar tegendraadsheid is Pippi Langkous voor mij een heldin.
Niet alleen vanwege de heerlijke jeugdherinneringen die onmiddellijk opborrelen uit de geweldige boeken over Pippi Langkous van Astrid Lindgren, maar ook om haar eigenzinnige levenslessen. Wat kunnen we leren van haar ongebreidelde levenslust en creativiteit?
1. Neem je eigen vrijheid voor creativiteit
Pippi doet waar ze zin in heeft. En niet alleen omdat ze financieel onafhankelijk is met die onuitputtelijke schatkist en geen toezichthoudende ouders heeft. Als ze zich uitbundig wil verkleden of op reis wil gaan, dan doet ze dat gewoon.
Pippi heeft nooit haast en maakt zich nooit druk over iets in de toekomst. Ze zit tevreden in een boom of op haar veranda, zingt een liedje, regelt een limonadeboom voor de buurtkinderen en is gelukkig met zichzelf en de wereld. Ze blinkt dus uit in het 'leven in het moment'.
Ze verwacht niemand en toch is iedereen welkom in Villa Kakelbont. Leven is lol maken.
Wat kun jij vandaag doen om te genieten van je vrijheid?
2. Slik niets voor zoete koek
Wachten totdat je op een theevisite limonade en een koekje aangeboden krijgt? Daar heeft ze nog nooit van gehoord. Dat je in een circus moet betalen om alleen maar te kijken vindt ze ook hoogst eigenaardig. Moet je dan tijdens een wandelingetje ook betalen om te kijken?
Pippi weet vrijwel niets van alle gewoontes en afspraken die de grotemensenwereld heeft gemaakt. Ze slikt ze dan ook niets voor zoete koek. En daarmee stelt ze onuitgesproken aannames ter discussie. Vermakelijk, maar ook leerzaam, zo'n frisse blik.
Weer zo'n mooie les van Pippi. Welk uitgangspunt hanteer jij dat je eigenlijk niet verder helpt?
3. Zoek je eigen oplossing
Nog een van die prachtige lessen van Pippi: ze weet voor elk probleem een unieke oplossing te vinden. En ze is daarbij een meesteres om nieuwe kansen te creëren.
Als ze te laat dreigt te komen, loopt ze achteruit om de tijd terug te draaien. Of ze bedenkt alternatieve manieren om haar huis schoon te maken met dweilen onder haar voeten. Zo wordt een schoonmaakbeurt een leuk spel.
Hoe kun je zelf van een verplichting iets leuks maken? Hoe maak je er een spel van?
4. Help de regels om zeep
Met haar tegendraadsheid weet Pippi de benauwende regeltjes van de volwassenen te omzeilen of om zeep te helpen. Liever maakt ze haar eigen afspraken, die ze onderbouwt met een ijzersterke logica. Zo slaapt Pippi met haar grote schoenen op haar kussen. “Dat doen ze in Guatemala, dat is de enige manier om te slapen”, verklaart ze stellig.
En als Pippi verneemt dat apen en paarden niet mee mogen naar het kindertehuis, wijst ze die oplossing van de hand. “Dan moeten jullie de kinderen voor jullie kindertehuis maar ergens anders vandaan halen”, zegt ze op besliste toon.
Welke uitgangspunten kun jij omkeren of aanpassen?
5. Maak je fantasieën waar
Aanspoelen op een onbewoond eiland zoals Robinson Crusoë, dat willen Tommy en Annika ook wel eens beleven. Pippi doet niet moeilijk over die wens. Ze 'regelt' een schipbreuk op een eilandje in de buurt, waar de kinderen onbekommerd dromen van een toekomst als zeerover.
Pippi heeft zelfs een lege fles meegenomen. Want wat moet je als schipbreukeling beginnen zonder flessenpost?
Als de werkelijkheid niet biedt wat jij wil, hoe kun je dan je eigen wereld creëren?
6. Zorg voor jezelf en je vrienden
Grote mensen vinden het maar niks dat een negenjarig meisje helemaal alleen in een groot huis woont. Pippi trekt zich daar niets van aan. Ze zorgt goed voor zichzelf en weet precies wat zij en haar vrienden nodig hebben. Zo vervult ze met haar gouden tientjes de diepere verlangens van Tommy en Annika.
Toch is Pippi soms eenzaam. Dat is wèl een echt probleem, maar zelfs hierbij legt ze de nodige inventiviteit aan de dag. Zo verzucht Pippi op een dag dat ze wel eens post wil. Ze schrijft een brief aan zichzelf en leest die vervolgens vol verbazing voor.
Al met al kan Pippi zich volledig zelf redden. Ze is overtuigd van haar eigen kracht, blijft trouw aan zichzelf en zoekt voortdurend naar nieuwe mogelijkheden om zich te vermaken.
Hoe heb jij echt oog voor wat jij nodig hebt? En hoe weet jij je creativiteit te voeden?
7. Richt de wereld in naar je eigen zin
Pippi vindt het geen enkel probleem dat mensen nieuwsgierig kijken naar haar zomersproeten, peenkleurige vlechten en haar enorme schoenen.
Het is juist spannend om anders te zijn en een kleurrijk leven te leiden. Voortdurend wil ze ontdekken wat ze kan en wat ze nog kan leren. Daarbij ziet ze overal kansen en probeert ze overal het beste van te maken.
Zo is er iedere dag een nieuw avontuur. Want in Villa Kakelbont is niets verboden en niets onmogelijk. Deze les van Pippi is super belangrijk. Hoe blijf jij nieuwe ontdekkingen doen? En hoe geef jij sturing aan je eigen leven?
Illustrator Laura Peetoom maakte deze illustratie over de zeven sprankelende lessen van Pippi.
Wat zijn nu de creatieve lessen van Pippi?
Op het eerste gezicht is het misschien een gek idee, net zo'n leven leiden als Pippi. We hebben immers niet zo'n fantastische villa, de reuzenkracht om een gestippeld paard op te tillen en zo'n fabelachtige verbeeldingskracht. Laat staan zo'n onuitputtelijke koffer vol gouden tientjes...
Maar hè, redenen om iets niet te doen zijn er altijd wel! Veel wat Pippi doet, kunnen we wel degelijk in ons eigen leven in de praktijk brengen.
Het zijn namelijk de principes van creatief denken die Pippi toepast: associëren, buiten de lijntjes denken, uitgangspunten omkeren, spelen en nog veel meer. En dat kunnen we allemaal.