Tool | Visualisatie helpt je droom concreet te maken
03 mei 2023 
2 min. leestijd

Tool | Visualisatie helpt je droom concreet te maken

Visualisatie helpt, zowel met beelden als met woorden en verhalen. Of je nu een kleine stap zet of het roer omgooit, beelden geven je een helder en vaak verfrissend perspectief op je vervolgverhaal. Een interessante tool voor visionaire ondernemers, koplopers en pioniers.

Op kerstavond 1968 werd een belangrijk beeld vastgelegd, waardoor de wereld voor het eerst een eigen 'gezicht' kreeg. Op dat moment werd vanuit de ruimte de allereerste foto van de planeet Aarde gemaakt.

Het leverde een aangrijpend beeld op van een kwetsbare planeet in een zwart, leeg heelal.  Dit beeld groeide uit tot een iconische foto, die van alles in gang zette.

Want toeval of niet, vlak daarna stonden de eerste milieubeschermers op om de planeet Aarde te redden.

Pas als je een beeld hebt, kun je er iets mee doen. 

Als je als sociaal ondernemer je wil inzetten voor een ideaal, bijvoorbeeld.

Of als je als pionier iets nieuws wil ontwikkelen dat er nog niet is en dat mensen zich eigenlijk nog niet kunnen voorstellen.

In beide gevallen heb je beelden nodig.

1. Doelen bereiken

Allereerst om je doelen te bereiken, want dat gaat beter als je de beelden van de uiteindelijke resultaten voor je ziet.

Grote sporters visualiseren daarom precies hoe ze de wedstrijd winnen. Ze stellen zich zelfs voor hoe ze op het podium glorieus de medaille in ontvangst nemen.

2. Kansen zien

Bovendien ga je kansen zien. Op de conferentie CREA 2023, die ik vorige maand bezocht in Italië, deden we niets anders dan visualiseren, verbeelden en vertellen. Precies daardoor ga je de kansen herkennen die op je pad komen om vernieuwingen te realiseren.

3. Krachtbronnen creëren

Door het te verbeelden en te verwoorden, krijg je tot slot extra energie om jezelf te stretchen en de uitdaging aan te gaan. Het is een krachtbron waar je uit kunt tappen, ook op de momenten dat het tegenzit.

Ook storytelling helpt om vernieuwingen en veranderingen mogelijk te maken. 

Door het verhaal te vertellen hoe je van A naar B gaat, bijvoorbeeld. Eigenlijk creëer je daarmee ook beelden in het hoofd van jezelf en je publiek.

Hoe werkt dit?

1. Wensen

Het creatieproces van iets nieuws of een belangrijke verandering begint met naar binnen keren. Stel je voor wat je werkelijk wil, los van de verwachtingen van anderen.

2. Verbeelden

Druk je wens of droom uit in beelden: tekeningetjes, foto's, collage-materiaal, etc. Daardoor maak je je droom concreter en realistischer:

  • Hoe ziet het eruit?
  • Wat doe je?
  • Wat doen anderen?

3. Geloven

Vertrouw erop dat je het echt kunt en dat alles gaat meewerken om je wens te realiseren. Vervolgens ga je je wensen ook uitspreken. Niet een keer, maar heel vaak.

Om dat verhaal de wereld in te brengen, ondersteun je je verhaal met visuele middelen, bijvoorbeeld met foto's, filmpjes en prototypes.

Visualisatie en storytelling zijn dus krachtige tools om jezelf te helpen bij het ontwikkelen van nieuwe ideeën en het bereiken van je doelen. Het helpt je om nieuwe kansen te zien en vooruitgang te boeken.

Probeer het eens en ontdek wat voor verschil het kan maken voor jouw missie en visie.

NB. Nog meer inspiratie over tools? Neus lekker rond in mijn kennisbank storytelling, bijvoorbeeld over het opzetten van een beeldbank.


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen.Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.